![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 7 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie dziwne trochę pytanie: Jeżeli chodzi o internet/stronywww co możemy tutaj opatentować? Czy jeżeli wymyślę sobie unikalny sposób na prezentowanie danych np. 1. zdjęcia wyświetlają się gdy najedziemy kursorem na kropki w np. jakimś opisie na tej samej stronie albo 2. login pod jakim jesteśmy zalogowani na stronie jest ukryty, żeby sie pojawił musisz 5 razy kliknąć w czarny kwadrat w prawym górnym rogu strony albo 3. ikonki do zamykania popup'ów, dokładnie 4 w każdym rogu. Popup zamknie się tylko wtedy gdy trafimy w odpowiedni krzyżyk, jeżeli spudłujemy pojawi się w tym miejscu nowa reklama. Przykłady dosyć absurdalne ale oddają to co chciałbym opatentować: rzecz na którą nikt jeszcze nie wpadł. Szukałem podobnych rozwiązań na stronie Urzędu Patentowego RP ale nie znalazłem nic co by mi pomogło. Czy znacie jakieś przykłady takich patentów, w Polsce, za granicą? Czy w ogóle można takie rzeczy patentować? będę dźwięczny za informacje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
W Polsce niemożliwe jest opatentowanie algorytmu, a chyba to właśnie chciałbyś opatentować.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Z tego co wiem to można patentować algorytmy. Była z tym związana sprawa gdy ID Software publikowało jeden ze swoich silników gdzie musieli zmodyfikować kilka linijek aby nie łamały jakiegoś patentu. Jednak jak pokazuje nawet ta sytuacja, ktoś może stworzyć to samo, ale używając ciut innych algorytmów.
//edit Daiqiuri mnie ubiegła. Czyli się nie da ![]()
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.uprp.pl/wynalazki-i-wzory-uzytk...,index,pl,text/
http://www.uprp.pl/wzory-przemyslowe/Lead0...,index,pl,text/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Buliq, a co ma to tego wzornictwo przemysłowe lub wynalazki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Przecież wzornictwo przemysłowe można patentować. Problem w tym, że w Polsce czy Europie wiele patentów by nie przeszło, bo są po prostu bzdurne i zbyt powszechne. Wątpliwe byłoby choćby opatentowanie prostokąta z zaokrąglonymi rogami
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Thek, tyle że podane przykłady (i ich pochodne) nie zawierają się w definicji wzornictwa przemysłowego ;-).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 04:21 |