![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam uprzejmie,
mam problem z wykonaniem operacji na danych ktore zczytuje z bazy. Opis: Posiadam tabele (przepisy) z pozycjami: nazwa_produktu, data, waga_opakowania, skladnik, jednostka, waga. Dane pobieram z formularza i zapisuje do bazy - nazwa_produktu, data i waga opakowania sa 'stale' tzn wpisane w formularzu tylko raz natomiast dla kazdego skladnika jest tworzony nowy wiersz zawierajacy rowniez nazwy_produktu itd.... pobieranie danych dla danego przepisu z bazy danych jesty proste (wybieram po nazwie produtku ktora sie nie powtarza - przy wprowadzaniu nowego przepisu skrypt sprawdza czy juz nie ma takiej nazwy pola). Chcialbym stworzyc skrypt, ktory nie tylko pobiera dane z tabeli, ale rowniez wykonac na tych swiezo pobranych danych operacje i dopiero wtedy wyswietlic: np. pole x (tworzone na podstawie danych z bazy) = pole y * pole z. problem w tym ze po pobraniu (znanymi mi funkcjami) danych z tabeli nie potrafie sie odwolac do danej 'komorki' w tablicy tymczasowej, szukalem i nie moge odnalezc informacji. prosze o pomoc, mam nadzieje ze dosc jasno opisalem problem. KOD: Zapisywanie w bazie danych z przepisu(by pomoc w zobrazowaniu struktury tabeli):
p.s. moze latwiej poprostu zrobic operacje na danych przy zapisywaniu do tabeli? Tak czy inaczej prosze o opinie, zawsze chetnie sie czegos nowego naucze ![]() Ten post edytował xziomas 24.07.2013, 14:58:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pobranie danych robisz przy pomocy tego
http://pl1.php.net/manual/en/mysqli-result.fetch-array.php zapoznaj sie z tym manualem bo pytasz o naprawde proste rzeczy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za szybka odpowiedz, pobieram dane ta funkcja,
natomiast problem mam po pobraniu, jedyne co umiem (jak narazie ![]() .. | 1 | 2 | 3 | -------------------------- A | x | y | z | --------------------------- B | a | s | d | przypuszczam ze tak wyglada tablica po wczytaniu ja przez w/w funkcje, jak teraz mam sie odwolac do tych danych i zrobic operacje np: B3*A2 (d*y). Jesli pytanie trywialne to przepraszam, pomozcie bede wdzieczny bo poki co odpowiedzi nie znalazlem ![]() Ten post edytował xziomas 24.07.2013, 15:09:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to skoro juz umiesz pobrac dane, czyli je masz, to jaki masz problem z przemnozeniem jednej wartoci przez druga... ?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ano taki ze nie wiem jak sie odwolac do 'komorki' B3
![]() Podpowiesz? ![]() Ten post edytował xziomas 24.07.2013, 15:49:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 23.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakladam ze robisz w ten sposób wiec utworzy CI się tablica asocjacyjna posiadająca zaciągniete dane z bazy gdzie z wartosciami $komórka["B"]["1"], $komórka["B"]["2"], $komórka["B"]["3"] itd czyli odwołanie do b3 to będzie $komórka["B"]["3"] |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje,
nie sprawdzalem jeszcze co prawda ale wyglada to prosto i porzadnie - tak jak chcialem ![]() Odbiegajac od tematu, czy forma w jakiej zapisuje dane do tabeli jest ok? Czy ktos z doswiadczenia zna inne sposoby, zeby potem latwiej bylo przeprowadzac operacje? Jeszcze raz dzieki za pomoc, pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:00 |