![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wiecie może przełączyć się do innego brancha bez commitowania zmian w które mam aktualnie w drzewie?? Czy to jest możliwe? Sytuacja: Pracuję nad branchem "b_x1" jakiegoś pluginu. Przygodzi poprawka do kodu na innym branchu "branch_D_x1" (deployowanym online). Chcę się przełączyć do deploya wprowadzic zmiany i wrócić do bieżacej pracy nad pluginem "b_x1". Czy mogę to osiągnąć bez commitowania zmian w pluginie? Netbeans wywala błąd, albo każe mi usunąc zmiany albo anulować checkouta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz najpierw wykonać commita - inaczej Git nie będzie miał gdzie zapisać zmian wprowadzonych w pliku. Jednakże to nie powinno sprawiać żadnego problemu, ponieważ możesz go obejść przy pomocy git commit --amend.
1. Pracujesz na swojej gałęzi, gdzie masz zmodyfikowane już jakieś pliki. 2. Wykonujesz commita, z jakąś "śmieciową" wiadomością. 3. Przełączasz się na inną gałąź, robisz wszystkie potrzebne zmiany, commitujesz. 4. Powracasz do gałęzi z punktu pierwszego. 5. git commit --amend cofa ostatniego commita, a jego zawartość jest dostępna w working tree. 6. Kończysz swoją pracę po czym wykonujesz już porządnego commita. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzięki. Tylko używam Gita poprzez interfejs Netbeansa. Korzystasz może z tego IDE?
Można gdzieś dodać opcję --amendA?? Poza tym w takim wypadku jaki opisałeś, będzie trudno zobaczyć diff w kodzie? (jak przy wprowadzaniu zmian). CHyba zeby przełaczyć na commita przed tym "smieciowym" a pliki zostawic z tego smieciowego. Chodzi o komfort samej edycji, a nie porównywania plików w osobnym oknie. Ten post edytował mindspeo 24.07.2013, 12:43:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Chyba nie da się bezpośrednio wywołać git commit --amend z poziomu NetBeansa, ale: https://netbeans.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=215636#c7
2. Po wykonaniu tego, będziesz w dokładnie tym samym momencie, co przed rozpoczęciem jakiejkolwiek pracy z innym branchem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz najpierw wykonać commita - inaczej Git nie będzie miał gdzie zapisać zmian wprowadzonych w pliku. Jednakże to nie powinno sprawiać żadnego problemu, ponieważ możesz go obejść przy pomocy git commit --amend. 1. Pracujesz na swojej gałęzi, gdzie masz zmodyfikowane już jakieś pliki. 2. Wykonujesz commita, z jakąś "śmieciową" wiadomością. 3. Przełączasz się na inną gałąź, robisz wszystkie potrzebne zmiany, commitujesz. 4. Powracasz do gałęzi z punktu pierwszego. 5. git commit --amend cofa ostatniego commita, a jego zawartość jest dostępna w working tree. 6. Kończysz swoją pracę po czym wykonujesz już porządnego commita. Ouuu, nie żadnego "smieciowego commita", po to w git jest komenda "stash": http://git-scm.com/book/en/Git-Tools-Stashing -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
@ano: @mindspeo: Oczywiście git stash jest poprawnym rozwiązaniem, mój błąd.
![]() Ten post edytował Crozin 8.08.2013, 13:21:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wykonać stash w NB?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:03 |