![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-po_prostu- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Cześć.
Zmieniam adres strony na taką z domeną PL. Wyszukiwarki zindeksowały moją stronę, lecz jeszcze pod "starym" adresem (załóżmy www.jakas_stronka.cos_tam.pl) . Ja jednak chciałbym, by internauci niejako z automatu zostaliby przekierowani na nową stronę (załóżmy www.jakas_stronka.pl). W związku z tym mam dwie sprawy: 1) Co muszę zrobić, by mimo tego, że internauci widzą w wyszukiwarce "stary" adres, po kliknięciu wchodziliby na nowy adres? 2) Adresy materiałów. Załóżmy, że materiał jest pod "starym" adresem: www.jakas_strona.cos_tam.pl/plik.php?a=500 Jednak podczas zmian na nowej stronie (czy też nowej odsłonie strony) literka "a" w "starym" adresie została zamieniona na "zobacz", czyli pod nowym adresem: www.jakas_stronka.pl/plik.php?zobacz=500 Nietrudno się domyślić, że stare materiały (pod starymi adresami) nie działają, wywalając "404". Czy jest zatem jakaś metoda na to, by mimo, że internauta klika w wyszukiwarce zindeksowany materiał na mojej stronie pod starym adresem, przekierowany by został na ten sam materiał, ale pod nowym adresem? Trochę zamotałem, ale myślę, że wiecei o co chodzi... Bardzo proszę o porady. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o htaccess, kto szuka ten znajdzie
![]() |
|
|
-po_prostu- |
![]()
|
Goście ![]() |
Poszperałem trochę po sieci, ale znalazłem tylko (a może "AŻ") przekierowanie ze starej domeny na nową:
Lecz pozostała sprawa z tym nieszczęsnym "a", które ma być zmienione na "zobacz" wraz z nowym adresem strony... Szukałem trochę na google, ale albo za słabo szukałem, albo dokładnie takiego czegoś nie ma ![]() Bardzo proszę - pomóżcie... |
|
|
-kontrol- |
![]()
|
Goście ![]() |
mi też sie by przydało takie coś
tyle że mam problem z tym że mam wiele więcej katalogów przykład www.starastrona.serv.pl/katalog1/katalog1a/plik.php?open=1 nowa strona: www.nowastrona.pl/katalog1/katalog1a/plik.php?o=1 stara strona ma wyraz OPEN a nowa ma "O" w adresie no i w nowej stronie znikło serv w adresie bo mam domene pl może jakieś linki do tutków albo ktoś odpowie konkretnie? |
|
|
--szukam-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ta, ludzie szukają tak jak ja - znajdują temat co ich interesuje a w poście "poczytaj o htacces".
Ale pomoc. Nie ma co! ![]() Z tego co widzę to dość sporo postów jest napisanych przez "super doradzaczy". Starczy wpisać w szukajkę "wujek gogle" i wszystko będzie jasne. Co z tego że tu jest ponad milion postów kiedy część z nich to odsyłacze to gogle. Wiele osób wie żeby "sobie wpisać w gogle" więc jak nie macie nic do napisania, albo nie wiecie - nie odpowiadajcie Mi też potrzebne takie coś, ale mój stary serwer padł i musiałem kupić inny, a zmiana w goglach mojego nowego adresu nie jest jeszcze widoczna. staryserwer/pilkanozna.php?kol=1 nowyserwer.pl/pilkanozna.php?kol=1 I co? Aha wiem: zapytaj wujka gogle. No i gitara. Do zamknięcia |
|
|
-wytlumacze- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
niezarejestrowaninie moga wcisnac "pomogl" to nikomu sie nie chce pomagac, pozaty tutaj specjalisci ucza a nie wyreczaja w lesie szukaj jelenia
http://htaccess.lapti.pl/ http://www.webhost.pl/przekierowanie-301-r...-permanent.html http://przemekbednarz.pl/przekierowanie-301/ |
|
|
--szukam-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat niezarejestrowaninie moga wcisnac "pomogl" to nikomu sie nie chce pomagac No faktycznie ktoś będzie szczęśliwszy, że będzie miał "jeden klik więcej". No bez jaj ![]() Ludziska! Więcej luzu! A dobra tam - mnie to ti-to ![]() Pozdrawiam. |
|
|
-po_prostu- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mimo Waszych porad (linki) do teraz nie udało mi się
![]() Zmieniłem .htaccess wg porady, ale nadal jest bez przekierowania... Coś się zmieniło? Sorki za posta, ale naprawdę tego "nie czaję" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:38 |