![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam skrypt, który eksportuje mi dane z bazy mysql do pliku excela. Jest jednak mały problem, wyświetla mi dobrze wszystkie polskie litery oprócz ś. Nie wiem jak to naprawić. Skrypt jest w porządku, działa dobrze, może trzeba coś dopisać ?
Update: Okazało się że źle są odczytywane także ą i ź. Inne są w porządku. Ten post edytował revyag 19.10.2004, 06:36:47 -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mialem podobny problem z ś ź ale w troche innym przypadku.... A pomogla zmiana kodowania znakow w bazie na win-1250 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niełatwiej będzie użyć funkcji COM?
taki mam przykład w książce. nietestowałem czy działa. -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
QsQ: Kodowania znaków w bazie nie moge zmienić, bo informacje są pobierane od usera przez formularz na stronie. I muszą być też na stronie wyświetlane. Jak zmienie kodowanie będą krzaki.
ARJ: COM wymaga Windowsa do działania, co go dyskwalifikuje u mnie. Myślałem o troche łopatologicznym rozwiązaniu: - sprawdzać każdy znak i jeśli pasuje do wzorca(ą, ś, ź) zmieniać jego kod. Ewentualnie w locie przekonwertować całość na inne kodowanie. Ma ktoś może lepszy pomysł ? -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mialem identyczny przypadek. Wystarczy dodac:
$data=iconv('ISO-8859-2', 'WINDOWS-1250',$data); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam podobny problem i za nic nie może mi wyeksportować do excela polskich znaków
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie pomogło:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 03:59 |