Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Programowanie obiektowe..., czy to jest poprawnie
primo
post 17.10.2004, 21:10:57
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

wszędzie człowiek napotyka się na to hasło: programowanie obiektowe, no i aby być w temacie, trzeba było coś w tym kierunku robić. W tym celu przeczytałem artykuł zamieszczony na łamach php.pl Wprawdzie dowiedziałem się tam podstaw, ale nie rozumiem wielu rzeczy. Dla mnie najlepszym narzędziem do nauki jest sam przykład programowania tradycyjnego i przerobienie go na obiektowe.
W poniżej zamieszczonym skrypcie (nie działającym zresztą) spróbowałem przerobić to, co mam już zrobione, na sposób obiektowy zgodnie ze wskazówkami z różnych książek.

1. <?php
  2. require_once('funkcje_bazy.php');
  3.  
  4. $lacz = lacz_bd();
  5. if (!$lacz)
  6. return 'Poł&plusmn;czenie z serwerem bazy danych niemożliwe - proszę spróbować póĽniej.';
  7.  
  8. class media
  9. {
  10.  
  11. var $tytul_pl;
  12.  
  13. function wyswietl_tytuly_filmow($tytul_pl)
  14. {
  15.  
  16. $sql = &#092;"SELECT * FROM filmy ORDER BY id\";
  17.  
  18.  
  19. while ( $row = mysql_fetch_row($r) )
  20. {
  21. $tytul_pl = $row[1];
  22.  
  23.  
  24.  
  25.  print &#092;"$this->tytul_pl.\";
  26.  
  27. }
  28.  
  29. }
  30.  
  31.  
  32. $obj1= new media();
  33. $obj1->wyswietl_tytuly_filmow($tytul_pl);
  34. ?>

proszę o wyjaśnienie następującego zagadnienia:

w momencie jak w metodzie wyswietl_tytuly_filmow pobiore dane z bazy danych to w OO należy je również potraktować pętlą czy też stosuje się do tego inne narzędzia questionmark.gif i czy to w ogole ma sens questionmark.gif nie mogę zrozumieć tego co robi się z tymi danymi "po drodze" od utworzenia clasy do jej zastosowania (znaczy się wyświetlenia wyników).

a tak nawiasem mówiąc to zwróciło mi następujące błędy: unexpected T_VARIABLE, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}'

proszę o jakieś wskazówki niekoniecznie usunięcia błędów lecz o tym co po drodze powinno się robić z takimi danymi...

pozdrawiam

--------------------
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo
gg1148730
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:28