![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Tworzę stronę dość podobną w działaniu jak kwejk, czy demotywatory, jednak o innej tematyce. Nie chcę by wszystkie rekordy były wyświetlone na 1 stronie. Chciałbym to podzielić np. po 10 rekordów na stronę.
Tak wygląda mój skrypt na wyświetlanie rekordów:
a tak skrypt od podstron
Moje pytanie. Załóżmy że mam już na stronę wrzucone 20 filmów. Utworzą się 2 strony. Jak zrobić że gdy kliknę na dwójkę to pokażą mi się rekordy od 11-20, ale wolałbym żeby nie działało to na zasadzie id, tylko coś w stylu mysql_num_rows, żeby samo to policzyło bo czasami będzie trzeba usunąć dany rekord czy coś ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIMIT na końcu zapytania:
Zmienna $page to oczywiście nr strony (to właśnie przekazujesz w GET), natomiast $wynikow to liczba wyników na stronę. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIMIT na końcu zapytania:
Zmienna $page to oczywiście nr strony (to właśnie przekazujesz w GET), natomiast $wynikow to liczba wyników na stronę. Nie do końca zrozumiałem, wydaje mi się że gdy np. przejdę na 2 stronę to pokaże mi od 1-10 rekordu. PS: Może da się zrobić to jakoś taj jak zmieniłem? Wprowadziłem na początku funkcji lista parę zmian:
reszta taka sama. Tylko jak napisać zapytanie by wzięło mi rekordy o id nie mniejszym niż $wyswietl_od i nie wiekszym niż $wyswietl_do ? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przede wszystkim przed wyswietleniem rekordow musisz je policzyc i podzielic:
$podstrona = ceil($ile_rekordow/$ile_wyswietlic); // gdzie podstrona to bedzie Twoja zmienna GET czyli numeracja 1,2,3 itd. pozniej obliczyc poczatek od ktorego rekordu ma byc wyswietlanie $poczatek = $podstrona*$ile_wyswietlic; i teraz w zapytaniu wyswietlajacym wyniki dac LIMIT $ile_wyswietlic,$poczatek Tak na szybkiego i moze byc jakis blad ale chyba wiadomo o co chodzi a w google masz pelno przykladow (paginacja, stronnicowanie) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca zrozumiałem, wydaje mi się że gdy np. przejdę na 2 stronę to pokaże mi od 1-10 rekordu. PS: Może da się zrobić to jakoś taj jak zmieniłem? Wprowadziłem na początku funkcji lista parę zmian:
reszta taka sama. Tylko jak napisać zapytanie by wzięło mi rekordy o id nie mniejszym niż $wyswietl_od i nie wiekszym niż $wyswietl_do ? Masz rację, pominąłem jedną zmienną, prawidłowy LIMIT:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
@up dzięki teraz załapałem
![]() czyli takie coś się sprawdzi?
zawsze wolę stosować własny kod. Gdy potem przyjdzie coś zmieniać łatwiej jest mi się połapać ![]() Ten post edytował Th0e 17.07.2013, 09:07:49 |
|
|
![]()
|
|
@up dzięki teraz załapałem ![]() czyli takie coś się sprawdzi?
zawsze wolę stosować własny kod. Gdy potem przyjdzie coś zmieniać łatwiej jest mi się połapać ![]() Nie sprawdzi się. Na pierwszej stronie będziesz miał wyniki od 1 do 11. A wyniki indeksuje od 0. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
aha dzięki.
Temat do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:19 |