![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Czytałem sobie o event dispatcher w symfony2, ba nawet stworzyłem swój.
Tylko nie do końca rozumiem po co go używać. Czy mógłby mi ktoś pokazać na przykładzie kiedy on znajduje zastosowanie? U mnie to wygląda ta. Mam addToCardAction w nim
W konstruktorze eventa pobieram id, ilość W listenerze loguje te rzeczy (używając monolog) Oczywiście te wszystkie rzeczy mógłbym zrobić w kontrolerze, więc nie mam pojęcia po co korzystać z Eventów. Mógłby by mi ktoś wytłumaczyć ogólną ideę? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy zajrzałeś do dokumentacji?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.... Oczywiście, że tak.
Napisałem przecież, że z tego korzystam Chcę wiedzieć tylko po co? I w jakich przypadkach to się przydaje Ten post edytował mimol 16.07.2013, 19:00:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim: Open/closed principle, czy ogólniej SOLID (korzystanie ze zdarzeń pomaga w implementacji wielu z wymienionych reguł w masie przypadków).
Ten post edytował Crozin 16.07.2013, 19:17:22 |
|
|
![]()
|
|
tak... ale ja nie wiem KIEDY to wykorzysywać
Podajcie jakiś przykład realny Przecież tak jak ja to zrobiłem to nie ma sensu... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tylko nie do końca rozumiem po co go używać. Czy mógłby mi ktoś pokazać na przykładzie kiedy on znajduje zastosowanie? Przecież w dokumentacji (w pierwszych akapitach) masz jasno podane do czego służy i jakiego wzorca to jest realizacja. Przykład też jest podany. Z tych informacji można dokładnie wywnioskować sens tego komponentu (nie ma w nim drugiego dna). Chcesz realne przykłady to przejrzyj sobie Doctrine Extensions. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 12.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja listenera uzywam na przyklad wtedy, kiedy uzytkownik skomentuje moj content, to dostaje maila z powiadomieniem. Nie wiem czy zgodnie z przeznaczeniem, ale dziala i jest dla mnie ulatwieniem, bo nie musze pilnowac i robic tego recznie, tylko wystarczy raz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 10 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.... Oczywiście, że tak. Napisałem przecież, że z tego korzystam Chcę wiedzieć tylko po co? I w jakich przypadkach to się przydaje Na przykład przy "odchudzaniu" kontrolera możesz korzystać ze zdarzeń Doctrine: http://richardmiller.co.uk/2012/10/31/symf...om-controllers/ Na ogół wszędzie gdzie chcesz dodać dynamicznie zależności bez modyfikacji już istniejących funkcji systemu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:02 |