![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię witrynę jak zawsze w ramach obrony pracy inż. I jako jedną z uwag dostałem "system wykorzystuje niezalecany obecnie XHTML". Witryna stoi na jednym z ciągle rozwijanych (choć nie tak popularnym) CMSie.
Czy ma na myśli, że powinienem robić to niby w HTML5 czy jaki pieron? Muszę przyznać, że spodziewałem się wielu problemów, ale to to jakas totalna bzdura teoretyka/purysty raczej.. A może coś przegapiłem? Jakiś nowy standard, a może chodzi tylko o wersję xhtml? No sam nie wiem. Nagłówek mam dość standardowy: Kod <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Ba, validator (którego ona uwielbia używać, jak wyroczni) również niczego nie wysypuje.
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień mu nagłówki na html5 i będzie spokój, nowe strony jednak już powinno się używać html5
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezalecany to może być ewentualnie HTML5, którego jednak nie wszystkie przeglądarki w pełni obsługują. Ale pierwsze słyszę, żeby niezalecany był XHTML. Aczkolwiek wg mnie, lepiej już pomału używać HTML5.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To podejście da się zrozumieć. Promotorce zależy na tym abyś się skupiał na nowych technologiach w swojej pracy a nie na czymś co w niedługim okresie czasu może zostać wycofane. Po co po raz enty opisywać przeszłość i się na niej skupiać?
Póki co, XHTML nie należy do grupy niezalecanych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W moim przekonaniu to właśnie póki co HTML5 (jak i z resztą CSS3) jest tym "gorszym", bo ciągle tak go próbują przepchać, a nie mogą....choć po części jest to wina użytkowników starych przeglądarek, których nie brakuje.. o ile geek dla geeka może robić wypasione strony ze wszystkim, to jakakolwiek usługowa strona musi uwzględniać "idiotów" i pewnie stąd moje podejście.
Poza tym inżynierka nie dotyczy jakiegoś wielkiego serwisu, czegokolwiek, co wymagałoby używania 90% składni HTML5, tylko "zwykła" strona reklamowa firmy ![]() A pytanie stąd, bo obawiałem się, że to może chodzić o jeszcze coś innego niż HTML5 (którego jak napisałem uważam za niezasadne w tym projekcie). Ostatecznie, HTML (pomimo jego użycia w pracy, siłą rzeczy) nie jest głównym tematem pracy, tylko raczej dotyczy ona PHP.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:19 |