![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szukam, i nie wiem jak to wyszukac. Mam problem mam grafikę na tło, u góry i dołu są obrazki a wewnątrz grafika jest jednolita. I mam problem z tym że ze wzrostem zawartości na stronie grafika tło będie się powtarzać, jednak chce żeby te obrazki na dole i u góry były cały czas tam a "wnętrze" tej grafiki się rozciągało. Mniej więcej wiem jak to zrobić, powinienem wyciąć pasek tego tła w szerz i zrobić tak żeby z on się powielał wraz ze wzrostem treści na stronie. Ale własnie tu jest pytanie, jak to zrobić, czy musze podzielić to tło na 3 divy i żeby w tym środkowym się powielało czy w jakiś inny sposób? Póki co mam coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja np przy niewielkich grafikach (buttony, menu) stosuje rozwiazanie typu 2 kontenery jeden w drugim bo lubie kiedy struktura htmla jest ladna i poprawna semantycznie (tj nie jakies 3 kontenery obok siebie)
i w tej sytuacji div.menu ma w tle obrazek b wysoki ktory ma dolny element graficzny (ta indywidualna czesc i reszta to ta powstarzajaca sie czesc jednolitego tla). to tlo ukladasz od dolu. (background-position: bottom). a drug div ma w tle gorna grafike ktora ukladasz na gorze (background-position: top). Oczywiscie w obu przypadkach no-repeat. Takie rozwiazanie dobrze sie sprawdza przy elementach przy ktorych wiesz ze wysokosc moze byc zmienna ale nie osiagnie jakiejs nieobliczalnej wysokosci (dla ktorej obrazek pierwszego diva musialby byc gigantyyyyyycznie wysoki) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:09 |