![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem. Przygotowałem sobie prosta stronę w PHP, z includowaniem menu i nagłówka strony. Dodałem zmienne tekstowe, aby ladnie mi podświetlało aktualny dział na stronie + był odpowiedni tytuł strony w tagu <title></title> Strona na serwerze Apache w XAMPP mi działa bez problemu, a jak wgrywam na serwer OVH (ten darmowy dodawany do domen, Start 10M chyba, obsługuje PHP), to wszystko się pieprzy: Cytat Parse error: syntax error, unexpected '$pageTitle' (T_VARIABLE) in /.../proj/index.php on line 1 index.php :
include/header.php:
include/nav.php: Myślałem, że to wina Doctype z HTML5, ale nawet jak go usuwam to nic nie pomaga. Wersja PHP na obu serwerach jest ta sama (na moim Apache w XAMPP i na OVH, zmieniłem tam na 5.4). Z góry dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam Ten post edytował fakir 13.07.2013, 13:08:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
to pierwsze a potem reszta Ten post edytował ber32 13.07.2013, 13:25:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
Zmieniłem to miejscami, czyli sam początek pliku index.php wygląda tak:
Szczerze, też tak próbowałem wcześniej, ale wtedy pojawia się znów taki błąd: Cytat Parse error: syntax error, unexpected ''include/header.php'' (T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING) in /(...)/proj/index.php on line 1
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień w includowanym pliku:
Nie dostrzegasz faktu, że includując plik "doczepiasz" jego zawartość? Kiedy byś zwyczajnie wkleił zawartość swojego header.php w miejsce include to byś dostrzegł, że umieszczasz HTML pomiędzy znacznikami php, co musi wyrzucić błąd. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź, b4rt3kk, jednak niestety to dalej nie pomogło.
Zrobiłem jak napisałeś i błąd nadal występuje (dalej unexpected ''include/header.php''). Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, a osobiście uważam, że jako tako podstawy PHP znam. No i zastanawiające jest to, że na XAMPPie wszystko działa bez zająknięcia! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod niby wygląda w porządku, mimo to wyrzuca błąd składni, hmm. Zakomentuj więc linię z include i zobacz jakie wtedy błędy wyrzuci. Spróbuj może zamiast include funkcji require_once?
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Nie uwierzycie, czego to była wina...
Wygląda na to, że na serwerze OVH nie łapie kodu PHP, gdy nie jest napisany w jednej linijce... serio! W index.php na początku mam teraz:
I śmiga aż miło - wszystkie błędy ustąpiły. Kto by przypuszczał, że w tym mógłby być błąd? Dziękuję pięknie za pomoc i poświęcony przez Was czas. Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 12:08 |