Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wykonanie skryptu partiami
-Albinos-

Goście

Witam, chciałbym usłyszeć wasze rady i podpowiedzi w sprawie wykonania skryptu partiami.
Mam sobie skrypt w którym jest pętla, która najpierw łączy się z bazą mysql, pobiera nazwę użytkownika na podstawie nicku łaczy się ze stroną np www.strona.pl/nick, pobiera wymagane dane przez curl, generuje z nich obrazek i kod html oraz aktualizuje te dane w tej samej bazie dla danego użytkownika.
Dla jednego użytkownika trwa to poniżej 5 sekund. Daję też przerwę 5 sekund między osobami(sleep(5) na koncu pętli) żeby serwer tam za bardzo się nie grzał wink.gif .Ale mając w bazie powiedzmy 100 trwa to (łatwo policzyć) (5+5)*100=10000sekund, no a to wszystko chcę uruchamiać przez cron a zazwyczaj hostingi oferują timeout 300sekund.

I teraz sedno. Jak mogę zrobić żeby skrypt dzielił całość na części? Żeby to działało np tak.
Uruchamia się skrypt. Loguje się do bazy, na strone przez curl i rusza pętla.
Pętla pobiera pierwszego użtkownika, pobiera dane generuje co tam ma generować oraz odpoczywa 5 sekund.
I tak do użytkownika o id 10.
Teraz się przerywa skrypt i uruchamia ponownie ale zaczyna już od użytkownika o id 11
i tak po 10 do końca.
Na końcu musi ustawić się jakoś na początku ale już żeby się nie uruchamiało.
Docelowo chcę robić taką aktualizację 2-3 razy dziennie czyli co 12-8godzin.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:09