![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w pliku index.php mam kod:
A w pliku admin.php mam funkcje dostepne po zalogowaniu, ale gdy wejde odrazu na admin.php (nie logujac sie) mam dostep do tego pliku. I moje pytanie: Jak zrobic, zeby tzreba bylo sie zalogowac? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
login i hasło albo należy zapisać u usera w cookies lub użyć sesji. na każdej stronie panelu administracyjnego na samym początku ma być weryfikacja loginu i hasła.
to przykład. niejest to szczyt techniki ale działa. Ten post edytował ARJ 16.10.2004, 21:49:33 -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SOrry, zle opisalem moj blad. Wezmy, ze w pliku index.php mam kod formularzu, a w pliku admin.php sprawdzam haslo i login i tam mam np. odnosnik do pliku edytuj.php i tam moge wszystko edytowac... i kazdy tam moze wejsc... i jak zrobic, zeby mogl wjesc ten co sie zalogowal?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
konkretnego rozwiazania nie dam bo nie widac kodu etc.
ale trzeba bylo lepiej przemyslec strukture kodu ;] skoro teraz cos ci nie wychodzi znaczy sie cos skopales. przemysl to jeszcze raz i zrob tak zeby na poczatku skryptu sprawdzal czy ktos niezalogowany nie proboje sie dostac. jesli tak to die() cos tam (z wyjatkiem gdy np. $_GET['operacja'] == 'logowanie') a potem w calym tym IF od sprawdzania czy ktos jest zalogowany daj wywolywanie funkcji w jakims switch() czy cos -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Plik index.php:
admin.php:
edytuj.php
I mi chodzi oto, ze jak ktos wejdzie do pliku (gdy sie nie zalogowal) edytuj.php to pojawi mu sie, ze sie nie zalogowal... Ten post edytował MarcinJarek 16.10.2004, 23:10:59 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
admin.php
edytuj.php
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:44 |