![]() |
![]() |
-marianekk- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak zaciągnąc dane do formularza. Wysyłać je wysyłam ale mam problem z ich zaciągnieciem do formularza
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
-marianekk- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki za odpowiedz dane mam w tablicy i nie mogłę bo nie znam wszystkich możliwości value dlatego zapytałem
normalnnie odwoluje do tablicy się .&myrow["bela"] i jak to umieścić w Value. a jak masz linka o to podeślij to sie podszkole bo to ca znalalem to troche malo dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
a skad je chcesz "zaciagnac" ? z bazy z pliku? czy po porstu, z zmeinnej $_GET czy $_POST
jak z czu z pliku tworzysz odpowiedni kod, i potem wczyctujesz tak jak wyzej albo:
jesli natomias z zmiennej get/post to to zamiast $dane wstawiasz ja np:
edit a jak masz je w tablicy to:
Ten post edytował invx 16.10.2004, 19:06:33 -------------------- |
|
|
-marianekk- |
![]()
|
Goście ![]() |
statni przykład jest dobry.
ciągne dane z tablicy. Problem polegał na tym iż żle wstawiałem " " fistaszki. Jutro sobie sprawdzę to . Dzięki za odpowiedż. Dokładnie to ciągne z bazy danych mysql. To co znalazłem, to jest dużo sposobów adresowania - odwołan tylko nie wszystkie są jasno opisane. Wszyscy opisują przesyłąnie od klienta do serwera a ja potrzebuję w drugą stronę. Ale dzięki za pomoc. Jak nie zadziała to się odezwę . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Invx: jesli juz komus podpowiadasz, to podpowiadaj dobrze. KAZDY z Twoich przykladow skonczy sie parse error! Tyle tutaj siedzisz, tyle masz postow na koncie, a bledy jakie robisz sa wrecz imponujace i niemozliwe. Amok!
marianekk: wszystko zalezy od tego, w jaki sposob wyciagasz dane z bazy. Podam Ci dwa przyklady, najpopularniejsze. Jesli za pomoca mysql_fetch_assoc, to piszesz:
Jesli zas za pomoca mysql_fetch_row, to piszesz:
Potestuj, posprawdzaj. -------------------- |
|
|
-marianekk- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja mamte dane wyciągnięte z bazy. Jeżeli chodzio wyświetlenie ich na samej strone to wiem jak to zrobić. Problem polega na tym, iż nie wiem jak je ponownie załadować do formularza do pola <input name="nazwisko " type="text" value =
![]() A dane mam już w tablicy i same dane to wywołuję w .$myrow[nazwisko] i jako text wyśwetlam. Potrzebuję je wprowadzic ponownie do formularza w celu edycji tych danych. Nie wiem jak to zadziała <?php echo" <input type="text" value="$myrow[bela]">"; ?> ale wieczorem sprawdzę to. W twoim przykładzie wszystko ok ale chciałbym to echo $baza[0] . " " . $baza[1]; wyprowadzic do input ...... Jak byś mi to podpowiedział to ok. Dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to w takim razie:
<input type="text" name="name" size="20" value="<?php echo $baza[0]; ?>"> Jesli zas myslisz robic "podglad" tego co wklepujesz w formularz, to mozesz napisac tak: <input type="text" name="name" size="20" value="<?php echo $_POST["name"]; ?>"> Oczywiscie nie zapomnij owych danych pozabezpieczac. Jakies trimy czy inne htmlspecialcharse mile widziane ![]() -------------------- |
|
|
-marianekk- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki Marusz dziala.
![]() A wracajac jak chcialem wpisac w php <?echo" <input type="text" ........"> "; ?> to wywalal bledy. dopiero jak wpisalem w html i twoja podpowiedz to zadzialalo. Jeszcze jedno mam pytanie wspomniales o zabezpieczeniu tych danych mozesz cos wiecej napisac. Ja mialem taki zamiar aby korzystac z SSL. Ale to w dalszych planach. Jak mozesz to podpowiedz cos. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@marianek:
Twoja wersja nie działa bo popatrz ...
masz w środku cudzysłowia, a to jest błąd ... trzeba zrobić tak :
albo tak :
Co do zabezpieczania danych z formularza to było to nie raz... użyj wyszukiwarki. addslashes" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, stripslashes" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:34 |