![]() |
![]() |
-nosel9- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Jestem początkujący w OOP, proszę o wyrozumiałość. chodzi o ładowanie klas. w PHP dostępna jest funkcja autoload(), która podpina plik z klasą w momencie tworzenia obiektu klasy której nie ma. No ale nawet korzystając z autoload() muszę ręcznie tworzyć obiekty. Czy da się temu jakoś zaradzić? Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Same mają Ci się obiekty tworzyć? A po co? Kiedy? Przy dołączeniu klasy?
|
|
|
-nosel9- |
![]()
|
Goście ![]() |
chodzi mi o coś takiego.
nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chwileczke bo czegoś tu nie kumam - Ty chyba żądasz niemożliwego (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Standardowo wygląda to tak:
Jak się użyję autoload:
jedyna różnica polega na tym, że nie mamy w drugim przypadku require. W obu jednak musi wystapić powołanie instancji klasy do życia więc nie kumam jak niby miało by to się robić automatycznie?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? EDIT: Co to ma wspólnego z autoload (IMG:style_emoticons/default/arrowheadsmiley.png) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Napisz dokładnie krok po kroku co chciałeś przez ten kod uzyskać - bo wg mnie jest to dość zamotane - nie karz się domyślać. Ten post edytował Sephirus 10.07.2013, 13:07:19 |
|
|
-nosel9- |
![]()
|
Goście ![]() |
tak to działa we frameworkach np. codeigniter, cakephp.
podaje się jako parametr nazwę klasy do funkcji ładującej i później odwołuje się przez $this->nazwaklasy->metoda(); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:51 |