![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Natknąłem się ostatnio na problem, otóż mam oddzielny plik php z klasą od obsługi całej bazy danych oraz drugi plik z konfiguracją i innymi rzeczami, które można dzięki temu łatwo zmienić. Sęk w tym, że w pliku konfiguracyjnym mam dane do bazy danych, z których korzysta bezpośrednio plik z klasą obsługi bazy danych. Myślałem, że jeżeli zaincluduję plik z obsługą bazy dopiero po zdefiniowaniu zmiennych w pliku konfiguracyjnym to wszystko będzie dobrze, jednak cały czas dostaję "Notice: Undefined variable".
Problem może wydawać się zawiły dlatego przykład kodu. config.inc.php:
sql.inc.php:
Dodatkowo dostaję taki sam notice kiedykolwiek wykonuję funkcję query z klasy SQL. Jak temu zaradzić? Co powinienem zrobić? @edit Z notice'ami związanymi z "Undefined variable" wewnątrz klasy sobie poradziłem już, zapomniałem zmienić $x na $this->x. Nadal jednak zostaję z problemem korzystania ze zmiennych $sqlIP, $sqlUser, $sqlPass, $sqlDatabase Ten post edytował Gelio 9.07.2013, 23:12:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 25 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem jest w zasięgu zmiennych, możesz te zmienne konfiguracyjne zadeklarować jako globalne jednak tego nie polecam.
Polecam takie rozwiązanie:
i wywoływanie obiektu :
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problemy problemami ale jak dla mnie idea pliku config.inc.php traci sens jeśli do config wrzucasz include "sql.inc.php"; raczej powinno być na odwrót do sql.inc.php wrzuć include "config.inc.php";
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
widmo_91 - dzięki. O tym nie pomyślałem.
com - chodziło mi o to, aby stworzyć jeden plik, który należy includować, w którym byłyby zawarte wszystkie ustawienia oraz funkcje jednocześnie, dlatego chciałem do configa includować. Temat do zamknięcia. Dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ja Cie rozumiem, ale tak czy tak zawsze to się robi na odwrót, bo config dodajesz tam gdzie go potrzebujesz i możesz w nim przechowywać milion rzeczy, bo tak trochę ten plik nie ma sensu ale jak tam uważasz
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 14:39 |