![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
dostałem dość nie typowe zadanie mam na stronie wyświetlić 5 wersów artykułu, który wychodzi z bazy. Tylko jak się dowiedzieć ile wersów jest np: aktualnie wyświetlonych to ja pojęcia nie mam ![]() Wiadomo mamy : Ale jak się dowiedzieć ile jest wersów to nie wiem! Może macie jakieś gotowe rozwiązanie albo radę, będę wdzięczny. Umiem zrobić limit np: do 20 słów lub ustawić limit ilość znaków. Myślałem z jednej strony jak to zrobić ale nie wiem czy to dobry pomysł. Wiadomo jak mamy już ustaloną czcionkę to można zaobserwować przy pomocy "Firebuga" że do height: powiedzmy 100 zmiesci 5 lini a przy height:120px; już jest 6 lini. Co sądzicie o pomyśle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Maksymalna wysokość div#wersy powinna być równa docelowa ilość wierszy * CSS: line-height. Do tego overflow: hidden + text-overflow: ellipsis.
2. Artykuły zapewne mogą być dosyć długie, ale raczej można bezpiecznie przyjąć, że pobranie maksymalnie ~1000 czy ~5000 znaków powinno zawsze pozwolić na zapełnienie tekstu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 19 Dołączył: 31.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak będzie chyba najrozsądniej i najwydajniej dla maszyny. Dać height xx a reszta overflow hidden.
http://jsfiddle.net/microbians/csYjC/ -------------------- Szukam pracy za granicą jako FrontendDeveloper - AKTUALNE
forum.php.pl/PoszukujePraca_Frontend_Developer_t218107.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj chodzi o nagłówki, na głównej stronie artow.
Przetestuje rozwiązanie Talidali. Dzięki za pomoc jak co edytuje post i dam znać jak to rozwiązałem. Tylko powiedzcie mi jeszcze czy rowiązanie Talidali ma wpływ na długość wczytywania stronki? http://jsfiddle.net/microbians/csYjC/ Bo tam style przykrywają text a niechcę rozwiązania które zwolni mi stronkę. Ten post edytował cykcykacz 2.07.2013, 14:23:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 20:04 |