![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2013 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem pewnie źle napisałem nazwę tematu ale mam nadzieję że chociaż dobrze się wypowiem:
zacząłem pisać nowa stronę, widziałem kiedyś że w .css ludzie tworzyli przykładowo subH1 wyglądało to:
chciałem zrobić coś na podobe bo myślę że to przydatne... więc zrobiłem ale to nie działało. gdzie jest błąd? co poprawić? Ten post edytował Neeew 2.07.2013, 09:04:18 -------------------- możesz coś przeczytać jeden raz dokładnie lub przerabiać pare razy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie id tylko class
#nazwa - tak jest określany id (id="nazwa") .nazwa - tak jest określana class (class="nazwa") nazwa - tak jest określany element(<nazwa>) Ten post edytował buliq 2.07.2013, 09:07:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś Ty widział coś takiego? I czemu ma to służyć? Albo inaczej, co chcesz osiągnąć?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2013 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś Ty widział coś takiego? na jakims darmowym szablonie strony .html + .css I czemu ma to służyć? Albo inaczej, co chcesz osiągnąć? przykladowo jest sam znacznik <b>...</b> no dobra,fajnie ale jest zapotrzebowanie na uzycie tego samego znacznika <b>...</b> tylko przykladowo z tlem kolorowym (typu niebieski). wiec chcialbym miec cos takiego. -------------------- możesz coś przeczytać jeden raz dokładnie lub przerabiać pare razy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj znaczników(tagów) <span>. To że każdy tag może mieć atrybut style/class/id nie oznacza że powinno się go używać. tag <b> służy do wytłuszczenia tekstu i tylko i wyłącznie w tym celu powinien być stosowany
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie id tylko class .nazwa - tak jest określana class (class="nazwa") zrobiłem: oraz ale bez rezultatu - czarny text. w css mam: .h6, test{ text-shadow: 3px 3px 3px blue; } -------------------- możesz coś przeczytać jeden raz dokładnie lub przerabiać pare razy.
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem ...
Kod .h6, test{ text-shadow: 3px 3px 3px blue; } zadziała dla Kod <span class="h6"></span> oraz Kod <test></test>
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
używaj znaczników(tagów) <span>. To że każdy tag może mieć atrybut style/class/id nie oznacza że powinno się go używać. tag <b> służy do wytłuszczenia tekstu i tylko i wyłącznie w tym celu powinien być stosowany czyli się wgl nie uda? -------------------- możesz coś przeczytać jeden raz dokładnie lub przerabiać pare razy.
|
|
|
![]()
|
|
not sure if trolling or serious ...
jak dasz .h6, .test to każdy element który posiada class="h6" lub class="test" będzie miał dany styl. Zapewne chcesz uzyskać: Kod h6 .test { ... } co da odwołanie do <h6 class="test"></h6> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem ... Kod .h6, test{ text-shadow: 3px 3px 3px blue; } zadziała dla Kod <span class="h6"></span> oraz Kod <test></test> pod span mi cos nie wyszlo ale pod <test></test> jest dokladnie tak jak chcialem - nawet lepiej bo nie bede musial pisac co chwile calej nazwy. dzieki || temat mozna zamknac. -------------------- możesz coś przeczytać jeden raz dokładnie lub przerabiać pare razy.
|
|
|
![]()
|
|
pod span mi cos nie wyszlo ale pod <test></test> jest dokladnie tak jak chcialem - nawet lepiej bo nie bede musial pisac co chwile calej nazwy. dzieki || temat mozna zamknac. Na nowo internetu nie wymyślisz, zmień swój kod i użyj span bo jak będziesz tworzył nowe tagi żaden validator ci nie przepuści ... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowo:
Żadna filozofia, nie komplikuj sobie życia. Edit: a jak chcesz mieć 2 klasy dla jednego elementu to oddzielasz je spacją, nie używasz przecinka w HTML, przecinki używasz, jeśli już to w CSS. Ten post edytował Damonsson 2.07.2013, 09:55:41 |
|
|
![]()
|
|
Przykładowo:
Żadna filozofia, nie komplikuj sobie życia. Edit: a jak chcesz mieć 2 klasy dla jednego elementu to oddzielasz je spacją, nie używasz przecinka w HTML, przecinki używasz, jeśli już to w CSS. też działa, dzięki ![]() -------------------- możesz coś przeczytać jeden raz dokładnie lub przerabiać pare razy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:21 |