![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym się poradzić co do logiki takiej funkcji: Chciałbym dodać do serwisu funkcję która możliwi tworzenie skali/miernika uczuć. Np.: Ania zna z widzenia Kamila i ma go w znajomych. Napisała do niego, pogadali... już nie znają się tylko z widzenia, czyli Ania klika przy skali plusik... i skala wzrasta z "Znam z widzenia" do np. "Słabo znam", po kolejnym plusie "Lubię" po kolejnym "Bardzo lubię" itd... Oczywiście Ania może mieć kilkuset znajomych i do każdego osobną miarę uczuć... A każdy jej znajomy innych znajomych itd... Zatem mój problem polega na logicznym ułożeniu skryptu. Najważniejsze dla mnie jest to jak zaprojektować bazę danych i późniejsze zapytania do niej. Myślę że wytłumaczyłem w miarę dobrze o co mi chodzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję z pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest jedynie na pozór trudny.
Wystarczy że stworzysz tabelę na silniku InnoDB albo ewentualnie ARCHIVE w której będziesz zapisywał relacje. Np. na innodb: Kod id | uzytkownik_glowny | uzytkownik_oceniany | ilosc ocen | suma ocen I z każdą ewolucją znajomości dodawał +/-1 do skali i na podstawie tego wyświetlał wynik rodzaju znajomości. Późniejsze zapytanie będzie banalne bo definiujesz w nim tylko ID użytkownika głównego i ID ocenianego. -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:08 |