![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Kolejnym zadaniem, które sobie dałem aby polepszyć sobie znajomość php, jest wyszukiwarka z kilkoma wartościami, mógłby ktoś mi wytłumaczyć działanie takiej wyszukiwarki ? Wartości będą statyczne, w rozsuwanym menu, i teraz pytanie jak miałoby wyglądać polecenie do bazy, wypłodziłem to :
i teraz chciałbym jeszcze aby w tym poleceniu były dwie wartości które określałyby cenę książek, czyli minimalna cena książki i maksymalna, ale chyba nie mam pojęcia jak to zrobić. Poza tym przykładowo jesli użytkownik wybierze tylko cenę najmniejszą i największą a autora i rok książki zostawi na "Wszystkie" to wartość all poleci też do polecenia, i teraz co z tym zrobić ? w opcji "Wszystkie" dać pustą wartość (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Pozdrawiam Ten post edytował dareksbs 27.06.2013, 18:53:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli porównujesz przy pomocy LIKE, to za wartości wszystkie podstaw znak %, czyli np.
Tak przy okazji, skoro ktoś zaznaczył dwie opcje, to nie chce albo jednej albo drugiej, tylko dwie naraz, więc nie OR tylko AND. Co do ceny, zwyczajnie - dodajesz kolejne warunki:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:19 |