![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma taki oto skrypt newsowywyswietlajacy 10 najnowszych newsow:
$ncnt=mysql_fetch_array(sql("select max(id) from news;")); $max=$ncnt[0]; for($i=1;$i<=10;$i++) { $topic=mysql_fetch_array(sql("select $g1 from news where id = $max")); $msg=mysql_fetch_array(sql("select $g2 from news where id = $max")); $aut=mysql_fetch_array(sql("select aut from news where id = $max")); $tdate=mysql_fetch_array(sql("select dat from news where id = $max")); if($topic[0]!="") { echo(iso("<span class="topic">$topic[0]</span><br>")); echo(iso("<span class="text2">$tdate[0]</span><br><br>")); echo(iso("<span class="text2">$msg[0]</span><br>")); echo(iso("<p class="sign">$aut[0]</p>")); } $max--; } Funkcje sql zdefiniowalem, wszystko jest OK tylko ze mam problem ze zmienna $msg Otoz kiedy robie echo($msg); to wyswietla mi sie "Array" - prawidlowo, ale kiedy mam $msg[0] to nie widze nic... W czym problem, moze text do pobrania z bazy jest za dlugi? -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $topic=mysql_fetch_array(sql("select $g1 from news where id = $max"));
$msg=mysql_fetch_array(sql("select $g2 from news where id = $max")); $aut=mysql_fetch_array(sql("select aut from news where id = $max")); $tdate=mysql_fetch_array(sql("select dat from news where id = $max")); A nie lepiej napisac to tak: Kod $sqlarray = mysql_fetch_array(sql("select * from news where id = $max");
$topic = $sqlarray['$g1']; $msg = $sqlarray['$g2']; $aut = $sqlarray['aut']; $tdate = $sqlarray['dat']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie miałem Cię poprawić Seth, bo przypisywałeś kolejno różne dane do tej samej zmiennej $topic, a tu cytując Cię okazuje się, że poprawiłeś swojego posta
![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bylem szybszy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, sprobuje ale mysle ze nie w tym tkwi diabel
![]() Jak co to "i'll be back" ![]() -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Funkcje sql zdefiniowalem,
wszystko jest OK tylko ze mam problem ze zmienna $msg Otoz kiedy robie echo($msg); to wyswietla mi sie "Array" - prawidlowo, ale kiedy mam $msg[0] to nie widze nic... W czym problem, moze text do pobrania z bazy jest za dlugi? nie sadze po pobraniu danych z bazy zrob Kod print_r($msg);
i zobacz zawartosc tablicy i kombinuj dalej :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty Castor ciągle ujawniasz jakieś funkcję, o których nie miałem pojęcia. Nawet nie wiesz jak mnie może pomóc funkcja print_r()
![]() ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cieszy mnie to
![]() A dlaczego ciagle? -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Może przesadziłem z tym "ciągle", ale kilka razy mi pomogłeś. Dzięki 8)
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.07.2025 - 23:54 |