![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
wiec mam za zadanie stworzyc system monitorowania stron, poprzdni system byl nieco zawily i po prostu stary, oparty na bazach danych w FileMakerze:P no ale samo dzialanie wygladalo mniej wiecej tak ze co 5 min wysylane byly requesty na strone i w odpowiedzi cos tam sie zawsze zwroci i na tej podstawie ustalano czy strona jest off czy online. Strzelam ze nie jest to najlepsze wyjscie, chociaz kij wie moze i jest. Jakies sugestie jak powinno to byc zrobione? Ten post edytował usb2.0 24.06.2013, 16:03:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 16 Dołączył: 21.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz użyć CURL i za pomocą curl_getinfo pobrać kod odpowiedzi. Przy okazji będziesz wiedział co jest nie tak, jeżeli serwer zwróci 404 wiadomo że strona nie istnieje, 403 - dostęp zabroniony itd.
-------------------- devstrefa.wordpress.com
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spoko, ale mi chodzi o cos bardziej ogolnie - pomysl - jak zrobic to porzadnie ; )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 16 Dołączył: 21.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co nie porządnego jest w użyciu curl do sprawdzania statusu odpowiedzi ?
![]() -------------------- devstrefa.wordpress.com
|
|
|
![]()
|
|
pewnie nic, ale to nie rozwiazuje calego problemu.
moze np by sie wesprzec google analitycsem? Ten post edytował usb2.0 24.06.2013, 17:24:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co ci da GA? Jak chcesz monitorować status serwera to nie masz innej opcji jak w jakiś sposób sczytywać status strony w sieci (najlepiej z kilku różnych sieci)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naigos, New Relic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz PIWIK
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeli chodzi o testowanie uptime to jest sporo narzedzi pozwalajacych to realizowac, np:
http://www.host-tracker.com/Home.html?s=v1#home http://www.siteuptime.com/ http://www.pingpro.com/ Jesli chodzi o bardziej dokladne testy to oddaje glos na NewRelic. |
|
|
![]()
|
|
Wracajac do tematu na chwile,
dajmy na to ze moj system dziala i mam odpowiedz ze skryptow że 10 stron (monitorow) nie dziala - powiedzmy ze nie zwraca 200. U mnie to tak wyglada ze user nalezacy do grupy monitora bedzie dostawal powiadomienie i bedzie albo sms albo email albo jedno i drugie. No teraz pytanie zalozmy ze mam do wyslania 10 emaili i smsmow a dane te mam w tabeli czy dzialam na obiekcie malo wazne, jak jest "dobrze" je wyslac? o ile wyslanie smsa mozna by zrobic chociazby w petli to email juz idzie dluzej i wydluza to znacznie prace skryptu. Ten post edytował usb2.0 4.07.2013, 11:40:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zrób osobną tabelę z powiadomieniami. W momencie konieczności powiadomienia użytkownika o danym fakcie (np. strona nie odpowiada) wstawiasz dane do tej tabeli. W tle cały czas pracuje skrypt, który odpytuje tą tabelę i pobiera z niej wiadomość do wysłania z kolejki. Czyli nie wysyłasz powiadomienia od razu, a robisz INSERT do tabeli (kolejki powiadomień).
|
|
|
![]()
|
|
hmmm dzieki za rade, podoba mi sie to
tylko skoro bede sprawdzal czy strona odpowiada co 5 min, to zdecydowanie czesciej powinien dzialac, ale tez odpalanie co 5 sekund czy sam nie wiem ile ma sens? moze sie zdarzyc ze skrypt w tle bedzie odpalal sie 2 razy na tym samym powiadomieniu chyba, jesli faktycznie dzialalby co 5 sekund a poprzedni nie zdazy sie z jakiegos powodu wykonac |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 05:37 |