Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jaki wybrać hosting? kilka pytań
marcinek37

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Szukam firmy, która działa na rynku od wielu lat i ma do zaoferowania dobry serwer w dobrej cenie (jeśli to w ogóle możliwe)
Ostatnimi czasy coraz więcej firm hostingowych w swojej ofercie proponuje brak limitu na transfer, jednak każdy wie, że to tylko marketing, bo na konto jest nałożony limit 5% obciążenia CPU; wystarczy, że kilka razy przekroczę ten limit i konto zostanie zbanowane
Korzystam z pewnej firmy, w której najtańsze konto z limitem obciążenia 10% kosztuje ponad 1600 zł rocznie - czyli całkiem sporo
Czy możecie mi coś polecić i podzielić się swoją wiedzą, na co mam zwracać uwagę?

bo przecież cóż z tego, że ktoś mi da nawet i 15% obciążenia CPU, jeśli serwer będzie słabiutki i te 15% będzie mniej warte niż 5% u innej firmy

Ten post edytował marcinek37 24.06.2013, 13:23:21
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 16)
mar1aczi

-----

Warto zerknąć za opiniami i tutaj: http://www.webhostingtalk.pl/

--------------------
Szanuj innych czas! Kliknij , gdy pomocną wskazówkę otrzymasz.
+Quote Post
nrm

-----

Z procentami jak to z procentami - sprawa względna. Nie mniej jak 15% to dla Ciebie za mało to pewnie potrzebujesz własnego środowiska/maszyny (przynajmniej VPS) bo hosting współdzielony nie może Ci dawać takiej mocy w nieskończoność. BTW: przekroczenie limitów nie powinno banować konta, a przycinać mu zasoby. Oczywiście zmasowany atak i tak spowoduje E500 na czas tego obciążenia ale to zawsze coś innego niż permanentna blokada.

--------------------
+Quote Post
marcinek37

-----

1. dziękuję za podanie linka (http://www.webhostingtalk.pl/), na pewno na niego zajrzę, ale póki co, wolę tutaj popytać, bo mam o wiele większe zaufanie do tego forum
2. wydaje mi się, że jeśli przekroczę limit np. transferu albo CPU, konto może być zbanowane; a jeśli nie, to co masz na myśli, pisząc o przycinaniu zasobów
3. gdybym szukał dobrego serwera, który daje co najmniej 10% CPU, to co proponujecie?
+Quote Post
nrm

-----

ad. 2 - mam na myśli, że są różne techniki w temacie limitowania zasobów. Niektórzy mają jakieś własne przeliczniki wykorzystanego czasu CPU i potem faktycznie blokują konta (albo proponują zakup kolejnych punktów), niektórzy limitują dostępne zasoby (CPU, liczba jednoczesnych procesów, pamięć). U nas w firmie jest to drugie rozwiązanie i prawdę mówiąc nawet jako użytkownik końcowy wole takie rozwiązanie. Jak przesadzę z zasobami to moja strona po prostu zwolni, a jak ta przesada będzie na prawdę "gruba" to wyskoczy E500 - wszystko na dany moment. Jak tylko jakiś przekroczony parametr wróci "do normy" to strona dalej ruszy jak gdyby nigdy nic. Jak pisałem, wole takie rozwiązanie niż sztywne liczenie punktów CPU, a następnie blokowanie konta w identyczny sposób jak to ma miejsce przy transferze.

--------------------
+Quote Post
marcinek37

-----

przejrzałem ranking na stronie: http://www.webhostingtalk.pl/ranking (top 10)
wziąłem pod uwagę jedynie te oferty, które w swojej specyfikacji wspominają o ograniczeniach w obciążeniach CPU

a) http://o12.pl/hosting - tutaj mogę obciążyć chwilowo serwer na 35%, ale nic nie piszą o obciążeniu całodobowym; 198zł/rok
cool.gif http://biznes-host.pl/?s=hosting-bh - tutaj po prostu napisali "limit procesora" do 20%, cena 169zł/rok
c) http://www.hekko.pl/hosting_www.html - tutaj mam 20% za 430zł/rok i jeszcze fajnie opisali, jak liczą obciążenie (http://www.pomoc.hekko.pl/content/5/18/pl/w-jaki-spos%C3%B3b-dzia%C5%82a-system-zliczania-obci%C4%85%C5%BCenia-procesora.html)
d) http://futurehost.pl/serwery-www - tutaj za obciążenie 20% płaciłbym 500zł

które z tych ofert odrzucić na starcie i czy są lepsze na rynku?
+Quote Post
dawid_454

Ostrzeżenie: (10%)
X----

hm... jak dla mnie to najlepszą opcją jest c wink.gif
+Quote Post
marcinek37

-----

możesz uzasadnić, dlaczego?
+Quote Post
nrm

-----

Jeżeli Twoim jedynym (tudzież głównym) priorytetem jest procent CPU to jak sam zauważyłeś wybieranie po zapisach: 15%, 35%, 20% nie ma sensu bo może oznaczać coś zupełnie innego, a nawet odwrotną kolejność niż by to procenty wskazywały wink.gif

--------------------
+Quote Post
marcinek37

-----

i właśnie o to się bałem, dlatego chcę wybrać serwer, który mi polecicie i uargumentujecie swoją wypowiedź
jeśli ktoś się już nadział na kiepski serwer, może od razu o tym napisać
a jeśli ktoś prowadzi spooory serwis i mimo to nie generuje on niesamowicie dużego obciążenia, to będzie znaczyć, że serwer jest mocniejszy (no i przy okazji również to, że aplikacja jest dobrze napisana)
+Quote Post
Jones

-----

Cytat(marcinek37 @ 25.06.2013, 21:37:49 ) *
i właśnie o to się bałem, dlatego chcę wybrać serwer, który mi polecicie i uargumentujecie swoją wypowiedź
jeśli ktoś się już nadział na kiepski serwer, może od razu o tym napisać
a jeśli ktoś prowadzi spooory serwis i mimo to nie generuje on niesamowicie dużego obciążenia, to będzie znaczyć, że serwer jest mocniejszy (no i przy okazji również to, że aplikacja jest dobrze napisana)

Ale jakiego ty rodzaju hostingu szukasz, skoro tak naciskasz na te 10% obciążenia ?
Co innego współdzielony na maszynie z 2x2core xeon, i max 10%, a co innego 2x8core i 5%, a już w ogóle inna gadka jak na takiej maszynie stoi raptem 6-12 VPS.
Ty chcesz zarzynać procesory pehapem szukając bozonu na współdzielonym za stówę rocznie czy jak ? snitch.gif
Skoto tak chcesz obciążać maszynę, to zatkasz ją w inny sposób, chociażby ilością połączeń z bazą - dane będziesz przecież składował i pobierał.
+Quote Post
marcinek37

-----

wiem, że serwis będzie obciążać serwer, dlatego szukam jak dobrego serwera w dobrej cenie; możesz coś naprawdę polecić?
+Quote Post
alexa_chloe

-----

Najlpeszy iq.pl

--------------------
Torebki
+Quote Post
NetDC.pl

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Zachęcam do zapoznania się z ofertą NetDC.pl:
https://www.netdc.pl/serwery-www

Do pakietów hostingowych oferujemy bezpłatną domenę ".pl", certyfikat SSL oraz 50% rabat w przypadku płatności rocznej.

Zapraszam do bezpłatnego, 14 dniowego testu.
+Quote Post
adamtomas

-----

Jaki wybrać hosting - ? Najlepszy wink.gif Taki żarcik w niedzielne popołudnie
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Cytat(adamtomas @ 3.11.2013, 15:28:27 ) *

Po cholerę takie debilne posty piszesz?

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Cytat(adamtomas @ 3.11.2013, 14:28:27 ) *
Następnym razem daruj sobie takie "żarciki". OK? smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:03