![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki kod mysql:
Tak naprawdę to nie chce mi stworzyć tabeli: CREATE TABLE `ended` ( `item` varchar(16) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `it-name` varchar(128) CHARACTER SET ucs2 COLLATE ucs2_polish_ci NOT NULL, UNIQUE KEY `item` (`item`) ) Co robię nie tak, czy ktoś może mi pomóc ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisz
CREATE TABLE ended ( item char(16) NOT NULL, it_name char(128) NOT NULL) najpierw opanuj postgresql nie ma varchar w postgresql a char żeby zobaczyć jak poprawnie budować w postgresql używaj pgadmina ![]() CREATE TABLE ended ( item character(16) NOT NULL, it_name character(128) NOT NULL, id serial NOT NULL, CONSTRAINT id PRIMARY KEY (item) ) WITH ( OIDS=TRUE ); ALTER TABLE ended OWNER TO postgres; Ten post edytował poli25 24.06.2013, 11:35:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie używam pgadmina, tylko on jest jakiś dziwny, jak chce wpisać zapytanie sql to on do wszystkiego dodaje mi Selecta, czyli jak wpisuje CREATE TABLE ended to wywala mi:
Błąd SQL: ERROR: syntax error at or near "CREATE" LINE 1: SELECT COUNT(*) AS total FROM (CREATE TABLE ended ( ^ W poleceniu: SELECT COUNT(*) AS total FROM (CREATE TABLE ended ( item char(16) NOT NULL, it_name char(128) NOT NULL)) AS sub Jak zrobić, żeby tego nie dodawał ? W tym momencie obchodzę to zapisując kod sql do pliku i wczytując go w pgadminie, ale to uciążliwe jest... PS Co znaczy ta część:
Czy bez tego się nie obejdzie ? Ten post edytował yafu 24.06.2013, 11:41:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OIDS to wewnętrzny Object ID. Już nieużywany. Gdybyś miał jakąś bardzo bardzo starą bazę postgreSQL i na niej zapisane zapytania, to one mogłyby z tego korzystać. Dlatego dla zgodności w dól pozostawiono do wyboru z IODS lub bez niego. Domyślnie jest FALSE, więc albo coś skopałeś w konfiguracji, albo zaznaczyłeś "Jest IOD". W poleceniu CREATE nie musi być.
Podobnie nie musi być przypisania właściciela (domyślnie będzie nim tworzący) - mam nadzieję, że nie logujesz się na postgres... A mnie pgAdmin nie dodaje żadnych Countów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT COUNT(*) AS total FROM (CREATE TABLE ended ( po co Ci to ? co chcesz liczyc ? masz gotowy skrypt w ktorym php utworzy Ci tabele
pozdro Ten post edytował poli25 24.06.2013, 14:16:00 |
|
|
![]()
|
|
Nic nie chce liczyć, chce po prostu wykonywać zapytania sql z poziomu pgadmina (tak jak z phpmyadmina w mysql), ale tutaj nie mogę nic zrobić bo do każdego zapytania dodaje mi na początku "SELECT COUNT(*) AS total FROM". Dlaczego tak jest ?
A co jest zamiast typu int w postgres, bo przy nadaniu int(3) wywala mi błąd ? Ten post edytował yafu 24.06.2013, 17:08:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RTFM albo wyklikaj sobie, a nie że z każdą duperelą na forum lecisz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 17:21 |