![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 22 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio dostałem zlecenie na pewien portal, wykonałem go tak jak się omówiłem z zleceniodawcą, doszliśmy do podpisywania umowy i pojawiła się tam pewna regułka a mianowicie: Cytat 3.Zleceniobiorca przeniesie wszelkie prawa autorskie na Zleceniodawcę w tym: prawo do wielokrotnego wykorzystywania i powielania dzieła oraz przetwarzania, chociażby w formie częściowej, i na wszystkich polach eksploatacji związanych w szczególności z utrwaleniem dzieła na każdym nośniku informacji, włączając w to także nośniki elektroniczne, bez ograniczeń co do liczby wydań, egzemplarzy i okresu eksploatacji jak i jego rozpowszechniania. 4.Razem z przeniesieniem autorskich praw majątkowych na Zleceniodawcę przechodzi wyłączne prawo zezwalania na wykonywanie autorskiego prawa zależnego. 5.Zleceniobiorca wyraża otwartą i nieodwołalną zgodę na rozporządzanie dziełem przez Zleceniodawcę. Zleceniodawca ma prawo do wprowadzenia w dziele dowolnych zmian w każdym momencie Co powiem szczerze trochę mnie zakłopotało, bo nie za bardzo życzę sobie, żeby mój system był odsprzedawany przez zleceniodawce. Co o tym myślicie? Co powinienem zrobić według Was? Zleceniodawca nie bardzo chcę ustąpić, wydaję mi się że w takiej sytuacji powinienem troszeczkę zwiększyć sumę jeżeli mam się już zrzec wykonanej przez siebie pracy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 16 Dołączył: 21.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo znam się na prawach autorskich (zresztą najskuteczniejsza porada to zawsze prawnik). Jednak w 95% jestem pewien że prawa autorskie dzielą się na 2 grupy osobiste i majątkowe z czego pierwszej grupy nie możesz się zrzec w świetle prawa.
Poza tym dziwna kolejność praca -> umowa powinno być raczej odwrotnie ![]() Myślę że jest to jakaś umowa pobrana z netu i nie mająca odzwierciedlenia w prawie. Na twoim miejscu wziąłbym te ~70 zł i poszedł z umową po poradę do prawnika. -------------------- devstrefa.wordpress.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Domyślam się, że "prawa autorskie" to skrót od autorskich majątkowych (bo tylko te są zbywalne), na wymienionych polach eksploatacji. Zrób to, co uważasz za stosowne - bo w tej chwili to już trochę płacz nad rozlanym mlekiem. Jeżeli potrzebujesz pieniędzy - podpisz i naucz się sporządzać umowy przed pracą. Jeżeli nie potrzebujesz - zażądaj kwoty wyższej, która ukoi myśli związane z wymienionymi polami eksploatacji, lub (jeżeli takowa kwota nie istnieje) nie sprzedawaj.
C1chy, w którym miejscu nie ma "odzwierciedlenia w prawie"? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 16 Dołączył: 21.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zleceniodawca ma prawo do wprowadzenia w dziele dowolnych zmian w każdym momencie To tylko moje dywagacje bo prawnikiem nie jestem ![]() -------------------- devstrefa.wordpress.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Mimo iż ustawa może nie jest do końca jasna, to dla programów komputerowych prawo nienaruszalności zostało wyłączone. Zwłaszcza w połączeniu z polami eksploatacji wymienionymi przez Monter08
![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm, o tym nie wiedziałem
![]() -------------------- devstrefa.wordpress.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie za bardzo życzę sobie, żeby mój system był odsprzedawany przez zleceniodawce. Co o tym myślicie? Co powinienem zrobić według Was? Zleceniodawca nie bardzo chcę ustąpić, wydaję mi się że w takiej sytuacji powinienem troszeczkę zwiększyć sumę jeżeli mam się już zrzec wykonanej przez siebie pracy. W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Masz dwa wyjścia: 1. Zmieniasz zapisy umowy tak, że wyłączają pewnie pola a najlepiej na odwrót: wypisujesz to co jest dozwolone dla kupującego albo 2. Odpowiednio wysoko wyceniasz pracę skoro ma być potem klonowa i odsprzedawana dalej na zewnątrz. --- Jedno mnie tylko zastanawia: DLACZEGO zrobiłeś to wszystko "od dupy strony"? Najpierw wykonałeś pracę, a teraz zastanawiasz się nad umowa i stawkami? To tylko proszenie się o kłopoty, nic dziwnego, że odbiorca nie chce teraz ustąpić - zmieniłeś mu warunki gry. to trochę niesprawiedliwe bym powiedział, że pomimo niezbywalnych praw autorskich i tak tracimy kontrolę nad tym co z naszym kodem będzie się działo. Nie tracimy - trzeba tylko postarać się o odpowiednią umowę. Swego czasu jak jeszcze w firmie sporo robiliśmy w deweloperce to prawnik przygotował nam taka wersję, która przekazywała licencje na dany soft. Zakres licencji był szeroki i zależny od danego zlecenia. W każdym razie pozwalało to na dosyć elastyczne podejście do tego co zleceniodawca może zrobić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm, o tym nie wiedziałem Niezbywalne są tylko osobiste, a Ty możesz zastrzec sobie w umowie nienaruszalność formy i tyle ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 22 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedno mnie tylko zastanawia: DLACZEGO zrobiłeś to wszystko "od dupy strony"? Najpierw wykonałeś pracę, a teraz zastanawiasz się nad umowa i stawkami? To tylko proszenie się o kłopoty, nic dziwnego, że odbiorca nie chce teraz ustąpić - zmieniłeś mu warunki gry. Tak masz rację, choć przez taką sytuacją na pewno się dużo nauczyłem tylko szkoda, że na własnych błędach ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 06:12 |