![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2013 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kiedyś, kiedyś, bawiłem się w HTML. Minęło nieco czasu no i wziąłem się z naukę PHP. Dużo czytam i ćwiczę z książką oraz kursami. Jednak postanowiłem ostatnio sam stworzyć skrypt prostego kalkulatora (aby sprawdzić czy dam radę zastosować poprawnie funkcje i zmienne). Chyba się nawet udało :-) Napiszcie proszę co sądzicie o tym moim tworze. Wszelkie pochwały jak i krytyki mile widziane. Mam natomiast dwa pytanka, z którymi nie mogę sobie dać rady zamieszczone poniżej kodu. Proszę więc o pomoc i radę. PLIK kalkulator.html PLIK kalkulator.php
MOJE PYTANIA: 1. Jak ograniczyć aby wpisywać tylko liczby całkowite lub dziesiętne? Chodzi o to aby nie pozwolić na wpisanie dwóch przecinków lub dwóch kropek. 2. Jeśli są podane przecinki, jak zrobić aby poprawnie liczył razem z tym co jest po przecinkach? Ładnie mi liczy jeśli liczby są z kropkami np 3.42 + 2.14 = 5.56 Jednak gdy ktoś wpisze przecinki to: 3.42 + 2.14 = 5 - to zaokrągla. Settype nie działa zbytnio, chyba że źle go używam. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:12 |