![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam kilka pytań co do pisania w Symfony 2. 1. Czy prawidłowe jest wykorzystywanie w jednym kontrolerze metod z innego kontrolera? Przez tworzenie jego obiektu? 2. Może lepiej te różne metody pomocnicze umieszczać w jakichś innych klasach menagerach np też w folderze entity? 3. Chce wykorzystać własną klasę cache (tutaj config strony itp) w postaci service'u. Który następnie do generowania cache korzystałby z metod kontrolerów? i czy tutaj nie będzie problemów z przezywaniem doctrine itp. 4. Czy ma sens przetrzymywanie w takiej własnej klasie cache wyników randerowania widoków z metod kontrolerów? Strona będzie dość dynamiczna i chciał bym podzielić ją kontrolerami na odpowiednie bloczki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. Czy prawidłowe jest wykorzystywanie w jednym kontrolerze metod z innego kontrolera? Przez tworzenie jego obiektu? Nie jest prawidłowe. Cytat 2. Może lepiej te różne metody pomocnicze umieszczać w jakichś innych klasach menagerach np też w folderze entity? Zbyt ogólne pytanie. Na pewno trzeba to wydzielić. Cytat 3. Chce wykorzystać własną klasę cache (tutaj config strony itp) w postaci service'u. Który następnie do generowania cache korzystałby z metod kontrolerów? i czy tutaj nie będzie problemów z przezywaniem doctrine itp. 4. Czy ma sens przetrzymywanie w takiej własnej klasie cache wyników randerowania widoków z metod kontrolerów? Strona będzie dość dynamiczna i chciał bym podzielić ją kontrolerami na odpowiednie bloczki. Czyli chcesz zrobić coś co już jest w Symfony2. Radzę jednak wykorzystać cache dostarczany razem z frameworkiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 1 Dołączył: 12.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, już wszystkie moje pomocnicze klasy z metodami przeniosłem do katalogów "model" w bundlach. Przekazuje do nich co mi akurat potrzeba (czyli doctrine itp.) z kontrolera, albo usługi. gdyż za bardzo tam nie mogłem dobrać się do tego w inny sposób. Czy to jest dobre rozwiązanie?
Druga sprawa co do cache. Przyzwyczajony byłem do tego stosowanego w smarty. Tutaj nie mogę znaleźć metod usuwających cache, gdy dane stracą swoją ważność wcześniej niż zadany czas trzymania cache. Można prosić o jakieś przykłady? Chodzi mi o cachowanie wyników działania kontrolerów, nadawanie im jakiegoś id, tak aby później można było łatwo odnajdywać i usuwać już nieaktualne. Ten post edytował favik 21.06.2013, 20:26:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:22 |