Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony2][Symfony][SF2]Wykorzystanie metod kontrolerów.
favik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam kilka pytań co do pisania w Symfony 2.
1. Czy prawidłowe jest wykorzystywanie w jednym kontrolerze metod z innego kontrolera? Przez tworzenie jego obiektu?
2. Może lepiej te różne metody pomocnicze umieszczać w jakichś innych klasach menagerach np też w folderze entity?
3. Chce wykorzystać własną klasę cache (tutaj config strony itp) w postaci service'u. Który następnie do generowania cache korzystałby z metod kontrolerów? i czy tutaj nie będzie problemów z przezywaniem doctrine itp.
4. Czy ma sens przetrzymywanie w takiej własnej klasie cache wyników randerowania widoków z metod kontrolerów? Strona będzie dość dynamiczna i chciał bym podzielić ją kontrolerami na odpowiednie bloczki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
destroyerr

-----

Cytat
1. Czy prawidłowe jest wykorzystywanie w jednym kontrolerze metod z innego kontrolera? Przez tworzenie jego obiektu?

Nie jest prawidłowe.

Cytat
2. Może lepiej te różne metody pomocnicze umieszczać w jakichś innych klasach menagerach np też w folderze entity?

Zbyt ogólne pytanie. Na pewno trzeba to wydzielić.

Cytat
3. Chce wykorzystać własną klasę cache (tutaj config strony itp) w postaci service'u. Który następnie do generowania cache korzystałby z metod kontrolerów? i czy tutaj nie będzie problemów z przezywaniem doctrine itp.
4. Czy ma sens przetrzymywanie w takiej własnej klasie cache wyników randerowania widoków z metod kontrolerów? Strona będzie dość dynamiczna i chciał bym podzielić ją kontrolerami na odpowiednie bloczki.

Czyli chcesz zrobić coś co już jest w Symfony2. Radzę jednak wykorzystać cache dostarczany razem z frameworkiem.
+Quote Post
basso

-----

Polecam przeczytać ten wątek: Temat: SFSF2 Pluginy Helpery Partiale Routing

+Quote Post
favik

-----

Ok, już wszystkie moje pomocnicze klasy z metodami przeniosłem do katalogów "model" w bundlach. Przekazuje do nich co mi akurat potrzeba (czyli doctrine itp.) z kontrolera, albo usługi. gdyż za bardzo tam nie mogłem dobrać się do tego w inny sposób. Czy to jest dobre rozwiązanie?

Druga sprawa co do cache. Przyzwyczajony byłem do tego stosowanego w smarty. Tutaj nie mogę znaleźć metod usuwających cache, gdy dane stracą swoją ważność wcześniej niż zadany czas trzymania cache. Można prosić o jakieś przykłady? Chodzi mi o cachowanie wyników działania kontrolerów, nadawanie im jakiegoś id, tak aby później można było łatwo odnajdywać i usuwać już nieaktualne.

Ten post edytował favik 21.06.2013, 20:26:18
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:22