![]() |
![]() |
-gregory32- |
![]()
|
Goście ![]() |
Buduję właśnie wiadomości przesyłane między użytkownikami. Mam w mysql tabelę, w której mam kolumny: nadawca, odbiorca, treść. Aktualnie mam takie zapytanie do bazy:
select nadawca, odbiorca, tresc from `messages` where nadawca="$zalogowanyuzytkownik" union select nadawca, odbiorca, tresc from `messages` where odbiorca="$zalogowanyuzytkownik" I wyświetla mi wszystkie rekordy, w których nadawcą lub odbiorcą jest $zalogowanyuzytkownik. Jak zmodyfikowac to zapytanie, by wyświetlało mi po jednym rekordzie gdzie nadawcą lub odbiorcą jest $zalogowanyuzytkownik? Może wyjaśnię to na przykładzie: w tabeli mam: $zalogowanyuzytkownik, $innyuzytkownik1, $jakastresc1 $innyuzytkownik1, $zalogowanyuzytkownik, $jakastresc2 $innyuzytkownik2, $zalogowanyuzytkownik, $jakastresc3 $zalogowanyuzytkownik, $innyuzytkownik2, $jakastresc4 $zalogowanyuzytkownik, $innyuzytkownik3, $jakastresc5 $innyuzytkownik3, $zalogowanyuzytkownik, $jakastresc6 i chciałbym, by zapytanie wyświetliło mi tylko $zalogowanyuzytkownik, $innyuzytkownik1, $jakastresc1 $innyuzytkownik2, $zalogowanyuzytkownik, $jakastresc3 $innyuzytkownik3, $zalogowanyuzytkownik, $jakastresc6 czyli po jednym rekordzie, gdzie występuje $zalogowanyuzytkownik i $innyuzytkownik. Ktoś pomoże? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:00 |