![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pracuje nad generatorkiem dokumentów PDF i napotkałem się na problem: Kod wygląda tak:
Generalnie działa ale Chrome, IE oprócz tego co robi skrypt generuje dodatkowy znak (pysty kwadrat) w pierwszej linii (Firefox już nie). Jeżeli ten kod osadzony jest bezpośrednio w tym samym pliku - problemu nie ma. Próbowałem zamiast include dać require ale efekt dokładnie ten sam. Ostatecznie zrobię wszystko w jednym pliku ale wolałbym to mieć osobno. Może ktoś się z tym spotkał? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 3 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka luźna myśl: czy includowany plik jest zapisany w UFT8?
W prawdzie nie w mPDF, ale w kilku innych sytuacjach spotkałem się z podobnym problemem, gdy plik był zapisany jaki UTF z BOM. Wystarczylo zapisać go jako UTF bez BOM i działało OK. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety z tym już kombinowałem, dawałem ANSI nawet na próbę nic to nie zmienia. Tak jak by drukował jakiś enter albo inny niewidoczny znak tyle, że identyczny kod w tym samym pliku nie powoduje takiego problemu. Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić.
Problem wydaje się być nie rozwiązany, ja dostaje mniej więcej takie coś: http://i.stack.imgur.com/8W3R9.png Tyle że tylko z jednym pustym prostokątem reszta już idzie dobrze. Szukam rozwiązań na forum mPDFa jak coś się uda to napiszę co i jak. Ten post edytował kiciafu 14.06.2013, 17:44:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, a skąd bierzesz treść do tego PDF? Bo jeśli jest to to coś pochodzącego od użytkownika, to podejrzewam problem z kodowaniem znaków na linii przeglądarka-serwer. Upewnij się, że wszystkie pliki masz kodowane w UTF-8 i że wszystkie nagłówki w stronach masz ustawione na UTF-8.
|
|
|
![]()
|
|
Witam,
pobawiłem się z kodowaniem i faktycznie tam tkwił problem: plik musi mieć kodowanie: ANSI as UTF-8 (bez BOM) -> zamieniłem wszystkie pliki od teraz koduje wszystko UTF-8 bez BOM Dziękuję za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:06 |