![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 4 Dołączył: 14.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zastanawiam się jak rozmieszczać poprawnie metody w kontrolerze. Mam swój sposób, który stosuje od dawna lecz nie jestem do niego przekonany. Załóżmy, że chcę dodać nowego użytkownika, wykorzystując kontoler User. Dalsze wyjaśnienia w komentarzu
czy taka konwencja jest poprawna? że jest osobna metoda na załadowanie widoku? Bo teraz chcąc dodać usera muszę stworzyć dwie metody pierwsza-ładuje widok, druga-wysyła dane do modelu Ten post edytował pabito 13.06.2013, 12:21:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz zgodnie z MVC to nie kontroler powinien zajmować się walidacją danych z formularza.
Kontroler -> wywołuje widok formularza -> przesłanie POST -> model interpretuje dane i zapisuje do bazy -> kontroler wywołuje odpowiedni widok -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym zrobił tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 4 Dołączył: 14.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm, a ja zawsze walidowałem w kontolerze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm, a ja zawsze walidowałem w kontolerze. Generalnie kontroler ma pośredniczyć między widokiem, a modelem, a także zarządzać całością. Ale sam w sobie nie powinien ingerować w żaden sposób w zawartość przekazywanych zmiennych. Od tego jest model. Kontroler ma go tylko uruchomić oraz wywołać odpowiednie metody. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:27 |