![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogę sobie poradzić z prostą rzeczą, głupią relacją 1:1.
Rozwiązanie znałazem w 2 zapytaniach, ale coś czuje że można to zrobić w lepiej. Mam 2 tabele:
Chce pobrać wszystkie szufladki i typ prezentu który się tam znajduje. Ten post edytował tadeurz 11.06.2013, 23:43:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
manual mysql -> LEFT JOIN
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet nie muszę zaglądać do manuala.
JOIN LEFT z 2 upośledzeniami będzie wyglądało tak:
Trudno to nazwać problemami raczej upośledzenia mySQL ![]() 1. Przy złączeniu trzeba wypisać pola 0-100. Zamienienie tego na SELECT ? WHERE id IN (SELECT? ) nic nie da bo pola i tak trzeba będzie wypisać (w klauzuli IN będziemy chcieli wszystkie pola BOXów oprócz id(PRIMARY) a nie da się tego zrobić inaczej niż wypisać). Przy 2 SELECT używam pętli, więc na jedno wychodzi. 2.Tabele wynikowa będzie cholernie wielka. Napisze kilka przykładowych WIERSZÓW: 1. (ID) _ (ID_GIFT_1) ? (ID_GIFT_2) _ (ID_GIFT_3) - ... - (ID_GIFT_98) _ (ID_GIFT_99) _ (ID_GIFT_100) _ (TYP_GIFT_1) 2. (ID) _ (ID_GIFT_1) ? (ID_GIFT_2) _ (ID_GIFT_3) - ... - (ID_GIFT_98) _ (ID_GIFT_99) _ (ID_GIFT_100) _ (TYP_GIFT_2) 3. (ID) _ (ID_GIFT_1) ? (ID_GIFT_2) _ (ID_GIFT_3) - ... - (ID_GIFT_98) _ (ID_GIFT_99) _ (ID_GIFT_100) _ (TYP_GIFT_3) .... 99. (ID) _ (ID_GIFT_1) _ (ID_GIFT_2) _ (ID_GIFT_3) - ... - (ID_GIFT_98) _ (ID_GIFT_99) _ (ID_GIFT_100) _ (TYP_GIFT_99) 100. (ID) _ (ID_GIFT_1) _ (ID_GIFT_2) _ (ID_GIFT_3) - ... - (ID_GIFT_98) _ (ID_GIFT_99) _ (ID_GIFT_100) _ (TYP_GIFT_100) JOIN LEFT ? Może tutaj jest błąd struktury bazy danych, którą trzeba inaczej zaprojektować i wtedy cały problem zniknie. Mam użytkowników którzy mają plansze 10x10 -> na niej chowają prezenty. Pozostali gracze strzelają w pole odkrywając prezent który się tam skrywa. Zrobienie z tego 1 tabeli w której jest pole i od razu GIFT jest rozwiązaniem na siłę. Każdy strzelony GIFT jest zapisywany, wiec musiałbym po trafieniu go, przenieś do nowej tabeli. Ten post edytował tadeurz 12.06.2013, 13:29:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz chorą strukturę.
5 pól: -id, -id_gift, - numer_pola, -trafiony, -kto_trafił |
|
|
![]()
|
|
No właśnie struktura jest dobra.
Powyżej oczywiście skracałem tabele, aby pokazać istotę problemu. mmmmmmm dla informacji z jednego pola (w przykładach powyżej chciałem tylko wiedzieć jaki jest typ prezentu ) Twoje rozwiązanie jest dobre. Tabela gift jest bardziej rozbudowana, sam prezent to obiekt z 10 polami:
Nie chce korzystać z żadnych bibliotek ORM, które zrobią to co chce w 1 linijce. Owe biblioteki muszą to jakoś robić. Sam temat założyłem tylko dla upewnienia się czy nie ma lepszego rozwiązania niż 2 odrębne SELECT, bo byłoby dziwne że mySQL nie ma nic do tak prostej relacji. Ten post edytował tadeurz 12.06.2013, 15:26:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to wzorcowy przykład z cyklu "jak nie budować struktury bazy"
gdybyś miał tabele: 1 użytkownicy 2 boxy 3 uzytkownicy_boxy(id_uzytkownicy, id_boxy, id_prezentu,id) 4 prezenty To nie było by problemów z zapytaniami i ilością boxów. Ten post edytował bpskiba 12.06.2013, 15:40:02 |
|
|
![]()
|
|
Przypuszczam, że niechcący pomyliłeś się w zapisie. Masz 100% racje wprowadzenie jeszcze jednej tabeli pośredniczącej pomiędzy USER<->BOX rozwiąże problem z zapytaniem.
Poprawiona struktura:
Takie rozwiązanie bardzo szybko namnoży nam wierszy w tabelach. Dla 1 użytkownika musimy utworzyć 100 wierszy w BOX i USER_BOX. Mam przeczucie, że to jest PODRĘCZNIKOWE rozwiązaniem mojego problemu (problemu który przy tym rozwiązaniu nie istnieje). Ale jakoś nie jestem przekonany, zostanę przy 2 SELECT. Nie chce zamykać tematu, dlatego jak ktoś miał podobny problem i rozwiązał go jakoś inaczej niż 2 SELECT to śmiało. Osobiście czekam na odpowiedź nospor'a. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:12 |