![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem skrytp, który dodaje wpisy do bazy danych. Rekord składa się z id, zmiennej i daty. Chciałbym teraz aby w przypadku wprowadzenia istniejącej zmiennej rekord został zaktualizowany tylko w polu data. Wiem, że służy do tego UPDATE ale nie wiem jak to wprowadzić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz możliwość i chcesz aktualizować tylko datę jeśli dany rekord istnieje to możesz użyć typu danych CURRENT_TIMESTAMP.. Bo wtedy przy dodaniu nowego rekordu (nieistniejącego) i tak doda Ci datę dodania. Jeśli nie masz możliwości to UPDATE strony SET data_dodania='Twoja data' WHERE id='twoje id' LIMIT 1
Ten post edytował xbigos 10.06.2013, 21:53:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 3 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może tak:
INSERT INTO `strony` (`adres`, `data_dodania`) VALUES ('http://jakis_adres', '".time()."') ON DUPLICATE KEY UPDATE data_dodania=values(data_dodania) przy czym w tym wypadku pole "adres" w bazie musi być oznaczone jako unikalne (klucz główny albo unique) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 01:37 |