![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób unikać duplikacji wierszy w tabeli, jeżeli poszczególne wartości komórek nie są unikalne?
Generować md5 z każdej kombinacji i zapisywać w bazie? Inny sposób? Pozdrawiam, mlawnik EDIT: literówka w temacie Ten post edytował mlawnik 10.06.2013, 14:50:11 -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wytłumacz z czym masz problem? Możesz założyć klucz unique na kilka pól w tabeli (jeden klucz na kilka wierszy)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy rekord w bazie danych to jedna ocena (taka z szkolnego dziennika).
Na żadne z tych pól nie mogę nałożyć unique, bo np. ocena może być pobrana w tym samym czasie, może mieć taką samą wartość (6) co inna ocena znajdująca się w bazie. Albo np, dwóch użytkowników dostało taką samą ocenę z tego samego przedmiotu. W związku z tym w jaki sposób przy kolejnym pobraniu danych nie zapisywać duplikatów? Generować hash ze wszystkich wartości i porównywać czy jakąś inną metodą? -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Na żadne z tych pól nie mogę nałożyć unique, Ale możesz nałożyć jeden UNIQUE na kilka pól, które będą określać unikalność danego rekordu. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mogę przykład?
-------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czego przyklad? Tak jak zakładasz uniqe na jedno pole, tak i zakladasz na wiele pol. zamiast jednego pola wymieniasz definicji unique kilka pol.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sugerując się twoim układem to nie wiem jak możesz się uchronić od duplikatów. Użytkownik wstawia ocenę i to już jest koniec taka ocena jest unikalna zawsze (w końcu uczeń może dostać kilka ocen z jednego przedmiotu tego samego dnia). Jedyna sytuacja pojawienia się duplikatu pojawia się gdy użytkownik doda kilka razy tą ocenę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, nie wiedziałem, że tak można. Chodziło mi o składnię.
Dla potomności: http://stackoverflow.com/questions/635937/...olumns-in-mysql @lobopol, o to już dba dziennik sam w sobie (każda ocena za co innego), ja tylko przez curla pobieram oceny i zapisuję do swojej bazy. Ten post edytował mlawnik 10.06.2013, 15:28:44 -------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
to masz jeszcze prościej dodajesz pole id z autoincrementem w tej tabelce i pobierasz oceny o konkretnym id
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A co przy dodawaniu rekordu?
-------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Niezbyt rozumiem, tylko zdrowy rozsądek bo uczeń może mieć dowolną liczbę takich samych ocen. No chyba, że pozwalasz tylko na 1 ocenę danego dnia+typu+przedmiotu to wtedy zostawiasz sobie unique
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:55 |