![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zapoznałem ostatnio się z techniką Long Pollingu lecz wszelkie przykłady oraz tutoriale odnoszą się do pobierania danych z plików .txt. Czy jest możliwość przystosowania LP do obsługi bazy MySQL? Udało mi się co prawda uzyskać taki efekt przy pomocy ajax'a i php lecz zapytania do bazy robione są co 1 sekundę i generowane jest spore obciążenie czego chciałbym uniknąć. Z racji mechaniki projektu potrzebują jak najczęstszych aktualizacji i dlatego spodobało mi się long polling bo i mam zamierzony efekt i mniejsze obciążenie serwera lecz właśnie problemem jest dla mnie połączenie LP i MySQL. Ewentualnie czy moglibyście mi doradzić jakich metod można użyć aby uzyskać taki efekt? I czy jest taki efekt osiągalny w long pollingu? Dziękuje z góry ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teoretycznie, możesz do plilu txt zapisać datę ostatniej nowej wiadomości
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Radziłbym skorzystać z WebSockets, zamiast LP.
2. Twoim problemem nie jest źródło danych (baza danych/plik), bo to jest kompletnie nieistotne. Problemem jest to, że jeżeli klient A doda coś do bazy danych na serwerze, nie wiesz jak powiadomić o tym klientów B, C, i D. 3. Pogoogleaj sobie za: websockets/long pooling broadcasting. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:39 |