![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien problem ze stworzeniem triggera i potrzebuje małej podpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Trigger ma edytować kolumnę "file_public" z tabeli "Files" i ustawiać wartość 1 w momencie gdy dla "file_public" wartość wynosi 0. Ma to działać tylko dla nowych rekordów dodanych do bazy. Trigger który poskładałem nie dawał rady tego wykonać i do tego wysypywało mi po nim stronę (IMG:style_emoticons/default/axesmiley.png) Z góry dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdzie tkwi problem?? Pokaż kod....
Na stronie http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/trigger-syntax.html jeden z przykładów jest rozwiązaniem tego zadania. Wystarczy zmienić nazwy kolumn |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Przydała się ta podstrona manuala (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Coś takiego poskładałem ostatecznie i wykonuje swoją pracę odpowiednio (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Twój trigger z założenia przypisuje wartość 1 nie sprawdzając czy jest tam 0. Jeśli to działanie zamierzone to może warto skorzystać z opcji domyślnej wartości dla pola? Jeśli jednak ktoś jawnie pod wartość np. 2 to taka wartość trafi do bazy, a nie 1. Jeśli chcesz wymusić by dla nowych rekordów zawsze było 1 to trigger jest odpowiednim rozwiązaniem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:59 |