![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2009 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zastanawiam się właśnie jak najlepiej zrealizować portal 4 językowy? Pytam jak zorganizować pliki fizycznie oraz jak dokonywać przełączania między językami i jak informaować PHP, który język należy obsłużyć. 1. czy warto separować każdy serwis w osobnym katalogu lub nawet serwerze/IP ? / to samo pytanie z bazą danych dla contentu strony. 2. jeżeli domena.pl wskazuje na j.pol to na angielski powinna wskazywać: a) domena.com ? ![]() c) domena.pl/en/ d)domana.pl?l=en e)domena.pl (+ sesja) 3.Informowanie PHP o wyświetlaniu treści dla odp. języka najlepiej realizować przez: I) przełączenie się na osobną stronę o tym samym wyglądzie (separacja katalogów) II) zachować info w zmiennej w url III) sesja IV) cookies Różne podejścia spotkałem ale ciekaw jestem jak Wy to robicie i dlaczego właśnie tak...? dziekuje KB |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 18.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie tylko i wyłącznie URL czyli /pl/ lub ew. domena/subdomena (nieraz głupio wygląda np. domena.pl/pl/).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nieraz głupio wygląda np. domena.pl/pl/ skoro domena jest PL to po co wybór języka? PL jest domyślne. Cytat 1. czy warto separować każdy serwis w osobnym katalogu lub nawet serwerze/IP ? / to samo pytanie z bazą danych dla contentu strony. Jeden serwis, wiele wersji językowych to jedna aplikacja. Cytat 2. jeżeli domena.pl wskazuje na j.pol to na angielski powinna wskazywać: c) domena.pl/en/ patrz apple.com Cytat 3.Informowanie PHP o wyświetlaniu treści dla odp. języka najlepiej realizować przez: II) zachować info w zmiennej w url CHYBA że indeksowanie strony nie ma znaczenia, np. w panelu, wtedy może być sesja/ciastko. Ten post edytował !*! 5.06.2013, 14:40:06 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 19 Dołączył: 31.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SEO akceptuje dwie wersje
- lang.domena.pl - domena.pl/lang/ Warto również stosować rel-alternate-hreflang -------------------- Szukam pracy za granicą jako FrontendDeveloper - AKTUALNE
forum.php.pl/PoszukujePraca_Frontend_Developer_t218107.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2009 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie że się podziwliliście uwagami.
Generalnie dla prostej stronki zrobiłbym domena.pl/en/ lub en.domena.pl (bo tak rzekomo lepiej pod SEO) i w treści stron wrzuciłbym if(en) text en else tekst pl Problem chyba się pojawia jeśli to mały portalik na autorskim CMS z możliwością dołączania galerii, zdjęć przypisanych do stron, generowania miniatur, podłączania załączników etc. więc dla każdego języka oprócz trzonu frame worka zmienia się zawartość BD, wszystkie pliki widoku, załączniki w pdf/doc oraz nieliczne zdjęcia w galeriach. czy nie lepiej potraktować to jako 4 niezależne serwisy na różnych subdomenach ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat był wałkowany nie raz, przejrzyj https://www.google.pl/#q=site:forum.php.pl+...czność&fp=1
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:14 |