![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko powinno działać a gdzieś jest mały błąd
Połączenie z bazą jest, zapytanie $sql_update działa na 100% bo wklepywałem je bez warunków i aktywuje konto, coś jest nie tak z $sql_check. Połączenie UPDATE działa, a już np w warunkach if nie, w tym przykładzie nie wykona się NIC, nie wyświetli się żaden błąd sql ani php, składnia więc jest "teoretycznie ok", zapytanie $sql_check na bank nie działa jak powinno (szukałem literówek i nic). Powinno być tak skrypt sprawdza czy konto z danym kodem ma już aktywację (w bazie danych 1) i to jest warunek, funkcja exec sprawdza ilość wyników zapytania, w tym przypadku nawet gdy podaje kod i w bazie jest 0 to zawsze zwraca wynik 0 dla zapytania $sql_check, no ok ale skoro dało 0 to powinno wykonać się else czyli aktywacja konta, podczas gdy ten zabieg nie wykonuje się, mimo że $this->pdo -> exec($sql_update); działa. Na pewno jest to jakaś głupota, ale siedzę przy tym i siedzę i nie mogę znaleźć błędu... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W warunkach przy select masz aktywacja=1, a przy update aktywacja=0.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W warunkach przy select masz aktywacja=1, a przy update aktywacja=0. Kod jest przechowywany w bazie np kod to 5005 i aktywował konto czyli 1 Pierwszy warunek sprawdza czy ktoś nie próbuje aktywować konta jeszcze raz bo np po 2 dniach przeglądał pocztę jeszcze raz i postanowił kliknąć w link wtedy exec zwróci wartość większą od 0 i update nie odbędzie się i tu jest coś nie tak z zapytaniem prawdopodobnie. Drugie zapytanie po prostu aktywuje konto Ten post edytował hunter1988 4.06.2013, 12:59:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
weź napisz to jeszcze raz ;p
ja po 1 zrobiłbym tak, ze zrobiłbym JEDNO zapytanie, gdzie pobieram sobie to co tam chce + pole czy konto jest aktywne. czyli
|
|
|
![]()
|
|
Grzebałem grzebałem i zrobiłem w ten sposób, problem był taki, że exec nie zwraca bezpośrednio liczby rekordów (widocznie, źle zrozumiałem czytając bibliotekę PDO)
gitbejbe trochę nie widzę sensu w pisanie tego w taki sposób, po co mi logowanie w aktywowaniu konta, tylko powiedz mi jeszcze jak można zrobić JEDNO zapytanie do update i select jednocześnie, bo ja jestem początkującym mocno ale wydaje mi się, że nie ma takiego zapytania (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował hunter1988 5.06.2013, 09:06:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwracam honor. Byłem świecie przekonany, że chodzi o sprawdzenie aktywacji konta przy logowaniu (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) tak to jest gry siedzi się w pracy i stara się jednocześnie pracować i opierdzielać ;p
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:11 |