![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Bart-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam serdecznie. Pisze tu po raz pierwszy bo praktycznie kończę już stronkę, a niestety utknąłem w jednym miejscu. Kompletnie nie rozumiem w czym jest problem. Postaram się jasno opisać o co chodzi:
Mam 2 tabele - um (od umiejetnosci) i umd (umiejetnosci dodatkowe) W tabeli um mam pola idu i um W tabeli umd: id1 (jako klucz podstawowy) idu1 (pole o wartości idu z pierwszej tabeli) i dod (dodatkowe) Teraz chcę wykonać zapytanie: $sql=("SELECT um.idu, um.um, umd.idu1, umd.dod FROM um , umd WHERE um.idu=umd.idu1"); i wszystko wydaje się prawidłowe, zwłaszcza, że kiedy wpisuję takie zapytanie w Vertrigo Serv czyli na moim wirtualnym serwerze - wszystko gra i wyświetla się prawidłowo. Problem pojawia się dopiero na stronie. Poniżej zapytania mam coś takiego: while ($query_row=mysql_fetch_assoc($sql)) { $idu1=$query_row['idu1']; echo $idu1; } Mniejsza z tym, co chcę wyświetlić, bo będzie tam zupełnie inne pole, ale serwer wyrzuca mi coś takiego: Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource i że niby w linii 136 czyli w tej w której mam while Ktoś z Was rozumie o co tutaj chodzi? Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, bo ja nie mam pojęcia. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie wykonywanie zapytania do bazy (mysql_query($sql)) ...?
Zrób tak:
Ten post edytował Michael2318 3.06.2013, 12:07:56 |
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Teraz wygląda to tak i co prawda nie wyświetla błędu, ale też nie wyświetla rekordu dodatkowe z tabeli um. Tabela nie jest pusta i wszystkie pola się zgadzają. Soprawdzałem kilka razy. A tak poza tym dziękuję za odpowiedź
![]() if ($page==6) { echo '<h3>Umiejętno¶ci</h3><center>'; $sql= "SELECT um.idu, um.um, umd.idu1, umd.dod FROM um , umd WHERE um.idu=umd.idu1"; if ( !($result = mysql_query($sql)) ) { die('error in sql'.mysql_error()); } while($row = mysql_fetch_assoc($result) ) { $umiejetnosc=$query_row['um']; echo $umiejetnosc; }} echo "<br>"; |
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozpędziłem się - chodzi oczywiście o rekord um z tabeli um . Sorki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wyliczyło 21 czyli tablica faktycznie pusta nie jest. Że tak powiem - bądź człowieku mądry i pisz wiersze;) Pierwszy raz mam coś takiego.
|
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
To brzmi tak absurdalnie, ja wiem.
Ale niczego nie mylę. W tabeli o nazwie um mam pole o nazwie um i o nazwie idu (porządkowa klucz podstaowy) W tabeli o nazwie umd mam pola o nazwie id1 - porządkowa klucz podstawowy, idu1 = idu z pierwszej tabeli, i dod czyli informacje dodatkowe. Znam to już na pamięć, bo kombinuje od wczoraj;) |
|
|
![]()
|
|
Cytat while($row = mysql_fetch_assoc($result) ) { $umiejetnosc=$query_row['um']; myslę, że nie musze tlumaczyc ![]() |
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam jakiś błąd w tej linijce? Jestem samoukiem więc jeszcze tak do końca wszystkiego nie wiem. Ale do tej pory trochę już zrobiłem i zawsze działało.
|
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wstyd i żenada. Aż się spaliłem. Już widzę i działa;) Wielkie dzięki:)
|
|
|
![]()
|
|
serio nie widzisz tego, że w pierwszej linijce nazwałeś zmienną '$row' a potem odwołujesz się do zmiennej $query_row? ;/ Wypadałoby się zdecydować na jedną nazwę.
|
|
|
--Bart-- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak tak już wiem;) Od tych kodów dostaję już oczopląsu i w pierwszej chwili nie zauważyłem:) Swoją drogą widzę, że warto tu pytać. Jest krótko, zwięźle i na temat;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:31 |