![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały problem z zapytaniem.
Mam tabelki: board_topic -> id,id_autora_tematu,id_autora_ostaniego_posta user -> id,name Nazwy są intuicyjne, mimo tego wyjaśnię: Pierwsza przechowuje id tematu, id użytkownika który założył temat, i id użytkownika który jako ostatni wypowiedział się w temacie. Problem pojawia się kiedy chce pobrać 20 rekordów. Wykombinowałem to tak:
Jak widać każdy z tematów występuje 2 razy, i jest to zrozumiałe -> tak skonstruowane jest zapytanie. Jest jakiś inny sposób aby złączyć tabele w sposób: jednemu rekordowi z jednej dołączamy 2 z innej tabeli ? //---------------------------------------------- Coś nie daję rady z tym SQL dzisiaj ![]() Mam tabele z tematami -> które podzieliłem na kategorię. I chce pobrać po 20 rekordów z każdej.
Oczywiście mogę to zrobić jak wyżej z 3 SELECT wykorzystując multipleQuery. Ale da się to zrobić lepiej ? optymalniej ? może w 1 zapytaniu ? Ten post edytował tadeurz 31.05.2013, 23:30:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 19 Dołączył: 31.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Szukam pracy za granicą jako FrontendDeveloper - AKTUALNE
forum.php.pl/PoszukujePraca_Frontend_Developer_t218107.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() To drugie mamy rozwiązane. ![]() UNION jest też odpwiedzą na 1 problem ? bo jeśli tak to nie mogę załapać. Some tip, please ? Ten post edytował tadeurz 1.06.2013, 01:06:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę przeszkód by łączyć dwukrotnie do tej samej tabeli (pod innymi aliasami), za pierwszym razem by dostać dane autora, za drugim by dostać dane ostatniego wypowiadającego się w temacie.
Wtedy limit 20 będzie dotyczył pojedyńczych tematów. Poza tym, jeśli w każdym temacie oba pola są wypełnione (jeśli nikt nie odpowiedział to post startowy traktujemy jako ostatni, więc oba id są identyczne), a użytkownicy nie są kasowani ani nie zmieniają id, to nie jest potrzebny LEFT JOIN, wystarczy zwykły JOIN ( czyli INNER JOIN precyzyjnie ujmując ). Ten post edytował pmir13 1.06.2013, 06:16:41 |
|
|
![]()
|
|
Nie wiedziałem że konstrukcja JOIN pozwala na takie coś. W kursach nigdy się z takim czymś nie spotkałem.
Dla podsumowania wklejam ostateczne zapytanie. Jakby ktoś miał jeszcze jakąś sugestię pozwalającą to ulepszyć to proszę bardzo.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak może być
![]()
|
|
|
![]()
|
|
bpskiba nie może tak być.
Ja chce pobrać po 20 z każdek kategorii. 20 z help i 20 z question. /-------- Dodam tylko że jestem świadomy innego rozwiązania: W oryginalnym skrypcie oczywiście znajduje się jeszcze jedna tabela:
Można by w tabeli board_topic zamiast id_autorów przechowywać id_pierwszego postu oraz id_ostatniego postu. I JOIN’nować koleją tabelę -> board_post. W takiej sytuacji nie dublowałbym tych samych danych (id_autorów, datę_postów). Wolę świadomie zwiększyć wielkość bazy danych niż obciążać ją bardziej złożonymi zapytaniami. To rozwiązanie wydaje się optymalniejsze, jeżeli się mylę proszę o odpowiedź. Ten post edytował tadeurz 1.06.2013, 13:22:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:26 |