Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Closed TopicStart new topic
> Co się opłaca - strony www
joordan
post 29.05.2013, 15:17:43
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jakiej tematy ce warto poświęcić więcej czasu, na czym można lepiej zarobić.

1. Skórki dla mas do popularnych cms'ów typu WordPress i tp.

2. Skórki dla indywidualne do popularnych cms'ów typu WordPress i tp.

3. Tworzenie indywidualnych cms'ów typu firma w internecie, sklep na podstawie gotowych własnych projektów.

4. Tworzenie cms'ów dla mass typu wizytówka firmy, sklep.

Ten post edytował joordan 29.05.2013, 15:17:59
Go to the top of the page
+Quote Post
r4xz
post 29.05.2013, 15:29:39
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

zdecydowanie 5:

5. życie to nie bajka i nikt nie powie Ci jak żyć... po prostu jedni lubią czekoladę, a inni jak im nogi śmierdzą - rób co lubisz! wink.gif

--------------------
+Quote Post
pyro
post 29.05.2013, 15:37:06
Post #3

-----

Znowu dokładnie taki sam temat. Tego typu tematy powinny być zabronione.

Jeżeli jesteś w czymś dobry to zarobisz na tym w niemal każdej dziedzinie i vice-versa. Koniec tematu.

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
devbazy
post 29.05.2013, 15:56:34
Post #4

-----

To ja też może przy okazji zapytam. Jak zarobić milion złotych w rok? Tylko, żeby nie trzeba było się dużo narobić smile.gif

A tak całkiem na poważnie, to spróbuj wszystkiego po kolei i sam przekonaj się co teraz opłaca się robić. Nikt Ci cudownego sposobu na zarobek tutaj nie przedstawi.
+Quote Post
joordan
post 29.05.2013, 19:01:20
Post #5

X----

Widzę że nie ma z kim rozmawiać. A jeśli jest to nie chce się podzielić wiedzą.
(Trywialne odpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu powinny być zabronione)

W Każdej dziedzinie jest coś co się bardziej opłaca lub mniej coś co ma większy popyt lub nie.

Jak byście mnie zapytali co się opłaca szyć w dziedzinie dekoracji okien to bym śmiało odpowiedział szyj lambrekiny z woalu oraz satyny bo to się na dzisiaj opłaca.

Rozumiem że przede wszystkim liczy się moja kreatywność. Lecz w niektórych kategoriach jest się trudniej wypromować w niektórych łatwiej oraz zawiera inny popyt / podaż, a wytworzenie gotowego produktu zawiera więcej lub mniej czasu.

Proszę nie zamieszczać odp. tego typu
Cytat
To ja też może przy okazji zapytam. Jak zarobić milion złotych w rok? Tylko, żeby nie trzeba było się dużo narobić

Interesują mnie wypowiedzi ludzi którzy znają rynek w którym się poruszają.
+Quote Post
Spawnm
post 29.05.2013, 20:20:13
Post #6

Grupa: Moderatorzy

A nas irytuje kolejny głupi temat smile.gif

Na wszystkim co wymieniłeś da się dużo zarobić jak się wie jak.
+Quote Post
sowiq
post 29.05.2013, 20:38:05
Post #7

-----

Cytat(joordan @ 29.05.2013, 20:01:20 ) *
Widzę że nie ma z kim rozmawiać. A jeśli jest to nie chce się podzielić wiedzą.

[ironia]Ja się z Tobą chętnie podzielę wiedzą.[/ironia] Ale odpowiedz mi co ma wspólnego stworzenie skórki do Wordpressa z napisaniem swojego CMS? I po co pisać swojego CMS skoro istnieje np. taki Wordpress, który ma (z dokładnością do wtyczek o bardzo nietypowym działaniu) wszystko gotowe?

Zakładając, że za skórkę do Wordpressa weźmiesz 1k zł, a za stworzenie własnego CMS 8k zł, to bardziej będzie Ci się opłaciła ta druga opcja. Ale pod warunkiem, że:
1. Nie spędzisz nad tym 8 (lub więcej) razy więcej czasu. A ile spędzisz? To zależy od wymagań i Twoich umiejętności
2. Że tego CMS będziesz mógł użyć w innym projekcie za tę samą kasę. Będziesz mógł? To zależy jak się przyłożysz do tego w punkcie 1 oraz od Twoich umiejętności.
3. Będziesz potrafił dobrze wycenić swój czas
4. Trafisz na dobrego klienta
5. Po miesiącu nie poświęcisz drugie tyle czasu na łatanie błędów i dziur bezpieczeństwa
6. itd...

Skórka do Wordpressa to przede wszystkim design i cięcie. Jeśli umiesz tworzyć estetyczne rzeczy w Photoshopie to pół biedy. Jeśli nie, to będziesz musiał komuś zapłacić. To samo z cięciem. Będziesz szukał kogoś z zewnątrz, czy masz kogoś znajomego? Skroi on Ci więcej niż połowę kasy, czy mniej?
Weź też pod uwagę, że możesz napisać bardzo dobrego, bezpiecznego i wydajnego CMS, ale jak dołożysz do tego średniej urody grafikę, to klient niekoniecznie będzie w 100% zadowolony. Klienci patrzą na estetykę i poprawność działania, a nie w kod i wydajność zapytań SQL.

Jak widzisz opisałem Ci tylko dwa z Twoich podpunktów a już pojawiło się sporo pytań. Więc jak, Twoim zdaniem, na podstawie kilku zdań ktoś ma wybrać dla Ciebie bardziej opłacalną przyszłość? Tak na prawdę to całość opiera się trochę na przypadku. Jeśli uda Ci się trafić na dobrego klienta, który będzie zadowolony z Twojej roboty i będzie Cię polecał dalej, to dużo bardziej może Ci się opłacić np. wstawianie buttonów "Like it" na strony i dodawanie firm na Google Maps niż np. tworzenie wizytówek.
+Quote Post
joordan
post 29.05.2013, 21:29:26
Post #8

X----

Uważam że napisanie cms'a pod prostą firmę typu strona główna + kilka podstron + galeria. To moment i ten cms będzie o wiele lżejszy od wordpress'a a nawet szybszy.
Chociaż zastanawiam się cały czas czy jest jak mówisz sens robić nowe cms'y skoro są gotowe. Nawet jak bym napisał własnego to za chwilę ktoś w nim zmieni 3 linijki doda nowy dessing i wystawi na allegro za pół ceny. Ale są ludzie którzy na tym zarabiają chociaż by płatny Shopper, osobiście wydaje mi się że PrestaShop bije go na głowę.

Robienie skórek do gotowych cms'ów. Wydaje mi się prostsze i bardziej stabilne. Zwłaszcza że robienie skórek dla mas to zazwyczaj powtarzające się schematy np. białe tło slider i trzy kolumny.

Nie lubię czegokolwiek robić pod klienta indywidualnie. Szlak mnie trafia jak się upierają na kolorach które do siebie nie pasują a potem upierają się na coś innego co i tak stylistycznie nie będzie wyglądać np logo czcionką 36 size w topie (przecież każdy kto będzie chciał czytać tekst strony dostanie zeza od logo :/) lub logo z prawej strony tongue.gif.

Najgorsze jest że większość konkurencji reklamuje się w ten sposób "Płacisz dopiero po zaakceptowaniu projektu..." Te zdanie w cudzysłowiu to jak zabójstwo...

Cytat
A nas irytuje kolejny głupi temat

Na wszystkim co wymieniłeś da się dużo zarobić jak się wie jak.

No już nie przesadzaj a z kim mam pogadać o głupotach jak nie z Tobą... tongue.gif

Ten post edytował joordan 29.05.2013, 21:26:53
+Quote Post
sowiq
post 29.05.2013, 21:36:08
Post #9

-----

Cytat(joordan @ 29.05.2013, 22:29:26 ) *
Uważam że napisanie cms'a pod prostą firmę typu strona główna + kilka podstron + galeria. To moment i ten cms będzie o wiele lżejszy od wordpress'a a nawet szybszy.

- lżejszy - a co, masz ograniczenie pojemności serwera?
- szybszy - myślisz, że klient zauważy różnicę czasową między 200ms a 150ms? To już lepiej skupić się na optymalizacji HTML/JS.

A bezpieczeństwo, łatwość rozbudowy i dostosowania do innego klienta?

To moment

Skoro tak twierdzisz, to musisz się jeszcze sporo nauczyć smile.gif

Najgorsze jest że większość konkurencji reklamuje się w ten sposób "Płacisz dopiero po zaakceptowaniu projektu..."

To zależy kto jest dla Ciebie konkurencją.
+Quote Post
joordan
post 29.05.2013, 21:59:52
Post #10

X----

Cytat(sowiq @ 29.05.2013, 22:36:08 ) *
- lżejszy - a co, masz ograniczenie pojemności serwera?
- szybszy - myślisz, że klient zauważy różnicę czasową między 200ms a 150ms? To już lepiej skupić się na optymalizacji HTML/JS.

A bezpieczeństwo, łatwość rozbudowy i dostosowania do innego klienta?

Skoro tak twierdzisz, to musisz się jeszcze sporo nauczyć smile.gif

To zależy kto jest dla Ciebie konkurencją.

Masz racje ale...
Przejrzałem kilka projektów firm z pierwszej strony wyszukiwarki żaden nie bazuje na gotowym cms'ie czy to przypadek?
Przykład link link2

Wydaje mi się że często jest szybciej przerobić własny cms niż czyiś lub szukać gotowych wtyczek a potem jeszcze je przerabiać.
A pisanie cms'ów jakichkolwiek to też nie jest czas stracony. Pomoże w zrozumieniu zasad działania gotowców.
Ponad to jest wiele tematów pod które jest trudno przerobić gotowy cms za pomocą samych wtyczek. Chociaż by hodowla psów - zarządzanie miotami.

Jak bym znał dobrze jakiegoś framework'a to optymalizacja i bezpieczeństwo dalej będzie problemem...?
+Quote Post
Posio
post 29.05.2013, 23:31:34
Post #11

-----

co to za problem napisac wtyczke do wp (hodowla). daj mi zachecajace pieniadze i chwile czasu. można z nim zrobić praktycznie wszystko tylko jeszczeotym nie wiesz :-D na wp stoi więcej stron niż się mam wydaje smile.gif
+Quote Post
joordan
post 29.05.2013, 23:49:40
Post #12

X----

Cytat(Posio @ 30.05.2013, 00:31:34 ) *
co to za problem napisac wtyczke do wp (hodowla). daj mi zachecajace pieniadze i chwile czasu. można z nim zrobić praktycznie wszystko tylko jeszczeotym nie wiesz :-D na wp stoi więcej stron niż się mam wydaje smile.gif

Obadam to tongue.gif
+Quote Post
sowiq
post 30.05.2013, 10:01:37
Post #13

-----

Cytat(joordan @ 30.05.2013, 00:49:40 ) *
Obadam to tongue.gif

Proponuję najpierw obadać, a później pytać co się bardziej opłaca wink.gif

PS. Jeśli to: http://eunavfor.eu/key-facts-and-figures/ stoi na Wordpressie (z dedykowaną wtyczką), to i stronę o psach postawisz wink.gif
+Quote Post
Posio
post 30.05.2013, 11:17:02
Post #14

-----

aktualnie czesto zajmuje sie tworzeniem dedykowanych pluginow itp. idzie zroobic WSZYSTKO. wystarczy spojrzec w spis funkcji w wp codex
+Quote Post
joordan
post 30.05.2013, 12:19:08
Post #15

X----

Jakoś nie mogę się przekonać do tych gotowych rozwiązań. Szczerze to strona którą podałeś wygląda jak rozbudowany blog. Na stronie głównej wtyczka która się powtórzy na wielu innych stronach (brak innowacji, może klientowi to nie przeszkadza ale może być nie mile zaskoczony gdy zobaczy idealnie to samo na innych stronach oraz może być nie zadowolony że użyliśmy gotowego darmowego rozwiązania za co on zapłacił.). Osobiście zaczeło mnie irytować to że nie mogę przeczytać zawartości stopki na stronie głównej.

Większość przedsiębiorców, nie ma się co oszukiwać to stare roczniki dla których wystawienie aukcji na allegro to nie lada problem. A obsługa rozbudowanego cms'a to już w ogóle... Po co im takie wartości jak np pozycja kolumny, edycja styli css.? Jak założyłem znajomemu stronę na Php-Fusion to w pierwszy dzień dzwonił do mnie i pytał się, jak wyłączyć forum i dlaczego ma tą wartość w pa skoro tego nie zamawiał...

Uważam że własny cms ma też swoje zalety a względy bezpieczeństwa to tylko kurczowe trzymacie się pewnych określonych zasad. Napisanie gotowego cms'a na pewno zajmie trochę czasu ale da mi bardziej profesjonalne podejście do klienta i na pewno się zwróci. Uważam że jak ktoś płaci za stronę internetową to powinien dostać system skierowany bezpośrednio do jego potrzeb i zawierać tylko to co jest mu potrzebne a nie przerobiony system blogów.
+Quote Post
O$iek
post 30.05.2013, 13:33:11
Post #16

Grupa: Nieautoryzowani

-----

A po co im autorski CMS, do którego nie znajdzie pomocy w internecie i za każdym razem będzie musiał pisać do Ciebie? Nie wiem po czym wnosisz, że ta strona podana przez @sowiqa wygląda jak blog, bo ma tekst/obrazki....?

Jeszcze jedno, skoro zadajesz tak mało inteligentne pytania, stwierdzam, że nie jesteś na tyle dobrym programistą, żeby stworzyć dobry, autorski CMS.
+Quote Post
joordan
post 30.05.2013, 14:13:25
Post #17

X----

Coś ci się pomyliło. To nie ma być cms dla społeczności "programistów" który będzie zawierał tysiące pluginów. Po to aby ktoś taki jak ty mógł na tym zarabiać.

Szef firmy nie będzie szukał wsparcia w internecie oraz dokumentacji... On ma dostać gotowy produkt zainstalowany na hostingu. A jeśli będzie chciał go przenieść na inny hosting to na pewno zajmie się tym informatyk / WebMaster. Lub zadzwoni do mnie a ja go za to skasuje.

Ten typowy układ kojarzy mi się z blogiem Link

A tutaj przykładowy blog bog

Nie będę się rozpisywał na temat twojej wypowiedzi ale wydaje mi się że osoba na twoim poziomie intelektualnym nie powinna ubliżać innym na forum. No chyba że źle cię oceniam...

Ten post edytował Spawnm 30.05.2013, 14:30:14
Powód edycji: [Spawnm]: +10%, następna będzie moderka.
+Quote Post
sowiq
post 30.05.2013, 14:23:28
Post #18

-----

Cytat(joordan)
Widzę że nie ma z kim rozmawiać.
[...]
No już nie przesadzaj a z kim mam pogadać o głupotach jak nie z Tobą...
[...]
osoba na twoim poziomie intelektualnym nie powinna ubliżać innym na forum

Kolego, albo chcesz się czegoś dowiedzieć od zdecydowanie bardziej doświadczonych programistów, albo wszedłeś tutaj wyładować swoją frustrację. Zastanów się, proszę, bo nikt nie będzie miał ochoty pomagać Ci w rozwiązywaniu Twoich małych dylematów. Tym bardziej, że podobnych tematów na forum jest multum. Troszkę więcej pokory.

Wracając do Wordpressa, gdybyś go trochę znał lub przynajmniej otarł się o jego dokumentację to wiedziałbyś, że za pomocą kilku linijek kodu można tak okroić panel admina, żeby została tylko zakładka pod tytułem "Strony" z możliwością edycji utworzonych uprzednio podstron. Wszystkie ustawienia, możliwość edycji templatek itp. będą ukryte.

Co do pisania własnych rozwiązań - rób jak chcesz. Przecież nikt Ci nie broni. Jedynie bardziej doświadczeni słusznie zwracają Ci uwagę, że czasami może to być wynajdowanie koła na nowo. Wiem chociażby po sobie, że każdy początkujący programista chce napisać własny framework albo co najmniej CMS. Ale to z czasem przechodzi.

Co do Eunavfor.eu (którą ja implementowałem, swoją drogą), masz rację, że większą część stanowi blog. Ale chodziło mi o statystyki, do których zalinkowałem. Mimo tego, że z blogiem nie mają one nic wspólnego, są edytowane z panelu admina WP. Wystarczyło napisać wtyczkę, bez konieczności martwienia się o część blogową.
+Quote Post
Posio
post 30.05.2013, 18:01:45
Post #19

-----

drogi kolego joordanie. Sam pokazujesz swój cholernie wysoki poziom intelektualny swoimi wypowiedziami. Nikt Ci nie powie co się bardziej opłaca bo nie ma na to odpowiedzi....
Ja biorę za banalną wtycznkę do WP 1000 zł ? i co ? pomogło Ci to ? mi sie opłaca nie wiem jak tobie, tym bardziej że zadając tak durne pytania i przytaczając jeszcze durniejsze argumenty pokazujesz poziom "programisty" na którym stoisz. To że ja dostanę za moją pracę xxx zł nie oznacza tego, że ty dostaniesz za to tyle samo.

Jak zaczynasz zabawę z programowaniem od myślenia o zarobkach.... Pozdrawiam i życzę powodzenia -.-

Co do autorskich CMSów... każdy kto choć raz musiał bawić się w czyjejś "pracy" w dadatku napisanej po ch. wie co oznacza "autorski CMS". Najlepsze jest to, że pracy z takim szajsem nie chca się podejmowac często nawet jego autorzy .

Ten post edytował Posio 30.05.2013, 18:04:13
+Quote Post
Spawnm
post 30.05.2013, 18:09:08
Post #20

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Co do autorskich CMSów... każdy kto choć raz musiał bawić się w czyjejś "pracy" w dadatku napisanej po ch. wie co oznacza "autorski CMS". Najlepsze jest to, że pracy z takim szajsem nie chca się podejmowac często nawet jego autorzy .

Mówisz zapewne o cmsach pisanych strukturalnie. Z cmsami pisanymi obiektowo w fw nie ma takich problemów.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.06.2025 - 06:33