![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Programuje już 2 lata. Nauczyłem się wszystkiego sam lecz zawsze miałem problem z nazewnictwem divów oraz zmiennych w php. Chciałbym od was usłyszeć jak robić to żeby było poprawnie i żeby każdy mógł się w tym połapać. Z góry dziękuje za każde wskazówki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2013 Skąd: opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy jaki skrypt wykonujesz, jeżeli jakiś np o piłce nożnej, to nazwy dajesz związane z nią, takie które chociasz troszkę się kojarzą z tym co robisz.
kilka przykładów z mojego kodowania: #newsyrama { ... } #tabela_wynikow { ... } #logo { ... } ![]() -------------------- http://angielska-liga.pl Jeżeli ktoś jest fanem Premier League to zapraszam na moją stronę. Znajdziesz tam najnowsze inforamcję dot. Angielskiej ligi, treningi dla piłkarza, porady dla piłkarzy i trenerów. zapraszam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Właśnie staram się teraz pisać poprawnie ze standardami html5 co do nazewnictwa to nazywam podobnie lecz jak komuś pokazuje to w ogóle się nie może połapać gdzie co i jak.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2013 Skąd: opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już chyba jego sprawa aby wiedział o co biega jeżeli ty nazywasz poprawnie
![]() -------------------- http://angielska-liga.pl Jeżeli ktoś jest fanem Premier League to zapraszam na moją stronę. Znajdziesz tam najnowsze inforamcję dot. Angielskiej ligi, treningi dla piłkarza, porady dla piłkarzy i trenerów. zapraszam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stopka strony - footer
Header strony - header Menu - navigation jakiś pasek boczny - sidebar zawartość strony - content miejsce na zawartość strony (czyli blok, który trzyma tą większość w sobie) content-container lub po prostu container miejsce na logo - logo ogólnie nazewnictwo angielskie, a nie polskie, jak kolega wyżej podaje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że strona się nazywa superfilmy.pl
przed każdą klasą/id na stronie umieszczam wtedy przedrostek sf- np.
Po to aby nigdy nie mieć konfliktów z jakimiś dodatkowymi skryptami które dodaje (reklamy/partnerzy/jakieś skrypty js) kolejną rzecz którą robię to nie używam do stylowania id tzn. w css unikam
aby nie mieć problemów z modyfikacją elementów w przyszłości id, używam tylko dla javascripta Dodatkowo stosuję reguły smacss (smacss.com), a elementy mają nazewnictwo zgodne ze swoją funkcjonalnością. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja wersja:
- nazewnictwo angielskie - opisujące zawartość, a nie wygląd( , chyba że nie da się inaczej ) - czyli nie "left", a np. "submenu" - id: -- dla elementów kluczowych, które się nie powtórzą -- dla JS -- dla elementów, przy których nie planuję duplikacji - gdyby takowa mimo wszystko kiedyś nastąpiła zamieniam na klasy - class: - zgodnie z ich przeznaczeniem( wiele podobnych elementów ) - dla elementów, przy których jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia w przyszłości powtórzenia @Szymciosek: Przy html5 wystarczy w większości wypadków dobra nawigacja po DOM-ie bez szukania po id czy class np. header, czy footer . Nie licząc tego nazewnictwo podobne do mojego - z tym, że ja lubię używać "main" @lobopol: Ja nie unikam ID. Prowadziłem kiedyś dyskusję na ten temat z !*! ( prawdopodobnie z nim ). W sumie do niczego nie doprowadziła, bo każdy pozostał przy swoim widzimisię. Piszę to po to, żeby nie nawiązała się znów taka dyskusja, bo już z doświadczenia wiem, że nikt z nas zdania nie zmieni ![]() Cytat przed każdą klasą/id na stronie umieszczam wtedy przedrostek sf- Ciekawy sposób. Jednak w sumie nie przypominam sobie sytuacji, żeby obcy skrypt rozwalił mi stronę. Zdarzyło Ci się to kiedyś? Ten post edytował kamil4u 26.05.2013, 22:11:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak i to nie raz, szczególnie podatne na to są strony cobrandowe, a co do id to w środowisku webdeveloperów (czysty front) to jest o wiele lepsze podejście po prostu kiedyś sam sądziłem, że lepiej stylować po id, ale jednak wcale tak nie jest. Wiem to z doświadczenia (szczególnie przekonasz się o tym gdy będziesz się musiał zabrać za przebudowę wielkiego projektu)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowo masz logo. Naprawdę jest znikoma szansa, że ono się powtórzy na stronie( oczywiście w tak widocznej formie jak w topie ) - tu nie zawahałbym się użyć id
![]() Ale fakt, nie przerabiałem naprawdę dużego serwisu - robiłem, ale nie przerabiałem. Może kiedyś zmienię zdanie ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:36 |