![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, napisałem kod logowania, mam utworzoną bazę bibioteka, w niej tablice uzytkownicy i utworzonego uzytkownika z hasłem. kod w przeglądarce wyświetla się prawidłowo ale przy próbie logowania nic sie nie dzieje, z powrotem pokazuje sie strona logowania z pustymi polami do wypełnienia...
bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Was zauważy błąd, bo ja siedze nad tym bardzo długo i nic ... oto kod: <?php session_start(); function checkPass($user,$pass) { //nawiazanie z baza if (!$db_lnk=@mysql_connect("localhost", "root", "pass")){ echo ("problem z polaczeniem bazy"); return false; } if (!@mysql_select_db('bibioteka',$db_lnk)){ @mysql_close(); echo ("problem z wyborem bazy danych"); return false; } //zapytanie $guery= "SELECT haslo FROM uzytkownicy WHERE nazwa='$user'"; if(!$result=mysql_guery($guery, $db_lnk)){ @mysql_close(); echo ("blad:nieprawidlowe zapytanie"); return false; } //bledna liczba wierszy if(mysql_num_rows($result) !=1){ @mysql_close(); return false; } //odczyt wyników if(!$row=mysql_fetch_rows($result)){ @mysql_close(); return false; } //sprawdzenie wyników if($row[0]==$pass){ $result= true; } else { $result= false; } @mysql_close(); return $result; } echo ("witaj"); if(isset($_SESSION['zalogowany'])){ header("Location: glowna.php"); exit(); } else if(isset($_POST['user']) && isset($_POST['haslo'])){ if(checkPass($_POST['user'],$_POST['haslo'])){ $_SESSION['zalogowany']=$_POST['user']; header("Location: glowna.php"); exit(); } else{ $komunikat="Niepoprawne dane"; } } ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <title> Logowanie </title> </head> <body> <div> <form action="http://localhost/fun.php" metod="post"> <?php if(isset($komunikat)): ?> <div><?php echo $komunikat; ?></div> <?php endif; ?> <table border="0"><tr> <td> Uzytkownik:</td> <td> <input type="text" name="user" /> </td> </tr><tr> <td>Haslo:</td> <td> <input type="password" name="haslo" /> </td> </tr><tr> <td colspan="2" align="center"> <input type="submit" name="ok" value="zaloguj" /> </td> </tr></table> </form> </div> </body> </html> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:55 |