![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie zapytanie:
Gdy chce dodac imię dostaję błąd, że imie nie jest elementem funkcji agregującej. Rozumiem, że gdy dodaję imię to mogłyby być różne imiona i ten sam wzrost. Jak to rozwiązać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co miałoby zwrócić takie zapytanie? Listę najwyższych osób o danym imieniu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co miałoby zwrócić takie zapytanie? Listę najwyższych osób o danym imieniu? Raczej listę imion o największym wzroście. Dokładnie to najwyższeg chłopca i najwyższą dziewczynkę. Takie coś wymyśliłem. Działa przy założeniu, że jest tylko po jednym najwyższym dziecku.
Jak na razie to mi wystarczy. Jeszcze druga sprawa. Potrzebuję daty w których urodziły się bliźniaki. Czy ta kwerenda działa poprawnie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś Ty tu narobił? Musisz sobie poczytać troszkę o funkcjach agregujących oraz pomocniczych zapytaniach, bo jakieś dziwne rzeczy tutaj wyprawiasz - szczególnie linijka z HAVING mnie zainspirowała. ![]()
To podaje daty kiedy urodziły się noworodki (bez duplikatów)
To podaje daty kiedy urodziły się noworodki, do tego w kolumnie obok (liczba urodzin) liczbę noworodków urodzonych danego dnia. PS MAX() zwraca jeden wynik. Jeśli chcesz wybrać z tabelki najwyższego bobasa, to zrób to tak:
To samo robi to:
Po co więc kombinować, skoro gotowa funkcja czeka? ![]() Ten post edytował Dejmien_85 28.05.2013, 20:36:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Przeszczep
Działa prawie dobrze. Pokazuje ci daty, w których urodziła się dwójka dzieci. Aby miały jeszcze wspólną matkę, to trzeba jeszcze jedno grupowanie dodać (po matce).
@Dejmien_85
nie zwraca tego samego, co:
Zadaniem było "wybrać z tabeli najwyższego bobasa", a nie "WZROST najwyższego bobasa" Ten post edytował mmmmmmm 29.05.2013, 09:36:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadaniem było "wybrać z tabeli najwyższego bobasa", a nie "WZROST najwyższego bobasa" Nieprawda, założyciel teamtu był zainteresowany najwyższym wzrostem + imieniem, co najprościej można załatwić w ten sposób:
Zwięźle i na temat. ![]() EDIT: Dobra, zaszło nieporozumienie. Jeden pyta się o wzrost i imie, drugi pisze o najwyższym dzieciaku i podaje osobny przykład - pomyliłem się. Powyższy przykład jest dla imienia + wzrost, a mój wcześniejszy przykład to rzeczywiście niedopatrzenie. SELECT * zwraca wszystkie kolumny, a MAX() jedynie jedną kolumnę (wyjątek: gdy dopisze się nazwy innych). Ten post edytował Dejmien_85 29.05.2013, 22:38:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dokładnie tak
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:56 |