Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [Javascript][jQuery] Procent załadowanej strony
unnamedly
post 19.05.2013, 21:31:19
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jak pobrać procent załadowanej strony (dokumentu) w jQuery + JS?

Próbowałem coś w stylu:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. loading();
  2. loadPercent = 0;
  3. function loading() {
  4. if($(document).ready())
  5. {
  6. loadPercent = 100;
  7. }
  8. else
  9. {
  10. loadPercent++;
  11. setTimeout(function() {loading();}, 50);
  12. }
  13. $("#loadProgress").text(loadPercent+"%");
  14. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Ale zawsze od razu pokazuje się 100% (nawet gdy wrzuciłem na stronę 10mb obrazek) :/

Ktoś wie jak profesjonalnie to zrobić? Myślałem by pobrać całkowitą wagę dokumentu i wagę załadowanej części i zrobić z tego ilość %, ale nie wiem jak to zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź/zi.

Ten post edytował unnamedly 19.05.2013, 21:31:52
Go to the top of the page
+Quote Post
PrinceOfPersia
post 19.05.2013, 22:05:25
Post #2

-----

Aż tak ciężką masz stronę, że ma sens dawanie specjalnych pasków? Zwykła strona internetowa powinna się ładować nie więcej niż w kilka sekund. (chyba, że jakaś super wypasiona aplikacja internetowa albo gra przeglądarkowa... ).

--------------------
+Quote Post
unnamedly
post 19.05.2013, 22:12:22
Post #3

-----

Po prostu chcę zrobić dynamiczne otwieranie stron z menu (bez odświeżania), a dla "umilenia" czasu pasek ładowania biggrin.gif

Ten post edytował unnamedly 19.05.2013, 22:12:43
+Quote Post
com
post 19.05.2013, 22:33:17
Post #4

-----

Krótko, zapomnij o tym pasku, a strony przecież przeładowujesz ajaxem i jak nie nawrzucasz tam zbyt wielu zapytań to bedzie trwało ułamki sekund, próbujesz przedobrzyć, już wspominałem tobie user`a masz swoim site`m zachecić ale wcale nie chodzi o to żeby twój site prezentował całą twoja wiedzę, od tego jest portfolio, to tam user może ocenić czy wpasujesz sie w jego gust i czy wgl warto Ci opieke nad własnym sitem powieżyć wink.gif

#edit
A co do twojego przykładu to to nie ma sensu bo if($(document).ready()) jest spełnione zaraz po załadowaniu DOM czyli w zasadzie od razu smile.gif

Ten post edytował com 19.05.2013, 23:28:18
+Quote Post
unnamedly
post 19.05.2013, 22:51:09
Post #5

-----

Też trochę ze względów estetycznych chciałem to wprowadzić. Ładnie bym to oprawił (mam pomysł już) i strona by sprawiała wrażenie bardziej profesjonalnej. Nawet jakbym ustawił na losowo 1/2/3/4 sekundy ładowanie (zależne od łącza (pobierane do zmiennej JS przez PHP)), to jakie myślicie że by to sprawiało wrażenie? Nie chodzi mi o względy "kodowe", a bardziej design`erskie. Takie ładowanie bym ustawił tylko na na stronę główną (bo tam najwięcej contentu zamierzam wprowadzić).

Ten post edytował unnamedly 19.05.2013, 22:52:35
+Quote Post
com
post 19.05.2013, 23:12:55
Post #6

-----

Tak jak już wspomniałem, strona ma charakter profesionalny kiedy wszystko jest odpowiednio dobrze zakodowane, bo wtedy masz wieksza gwaracje że np w takim IE czy teraz Firefox to zadziała, ponadto wszystkie komponenty muszą ze sobą współgrać, jednym słowem trzeba zadbać o tzw. UX, bo obecnie Web 2.0 to stawianie na html5, a jednocześnie przejrzystość, prostota, pastelowe barwy, a także nowinki CSS3 czyli min.: gradienty, zaokrąglenia, typografia ... Oczywiście wszystko zaleca się stosować z umiarem, bo widziałem site`y gdzie i tego jest za dużo... Pozatym jeśli chcesz być na topie to zainteresuj się tematyka RWD bo o tym się nieustannie mówi i najprawdopodniej niedługo stanie się on standardem webdesign`u, a im wczesniej zaczniesz tym większa szansa ze właśnie Ciebie wybiorą wink.gif

Oczywiscie nikt nie broni Ci tego dodać, ale nie uważasz, że każde przeładowanie strony i ogladanie takiego paska ładowania jest troche z lekka przesadą, wiec jak już to niech on sie pojawi tylko raz przy samym załadowaniu. Pozatym, tak troche na siłę próbujesz zrobić coś co jest popularne we flashu, a właśnie miedy innymi dlatego się od niego ucieka, bo JQ daje nam o wiele lepsze efekty bez takich wdg mnie zbednych dodatków wink.gif

Ten post edytował com 19.05.2013, 23:22:07
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:17