![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak pobrać procent załadowanej strony (dokumentu) w jQuery + JS?
Próbowałem coś w stylu:
Ale zawsze od razu pokazuje się 100% (nawet gdy wrzuciłem na stronę 10mb obrazek) :/ Ktoś wie jak profesjonalnie to zrobić? Myślałem by pobrać całkowitą wagę dokumentu i wagę załadowanej części i zrobić z tego ilość %, ale nie wiem jak to zrobić. Z góry dzięki za odpowiedź/zi. Ten post edytował unnamedly 19.05.2013, 21:31:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aż tak ciężką masz stronę, że ma sens dawanie specjalnych pasków? Zwykła strona internetowa powinna się ładować nie więcej niż w kilka sekund. (chyba, że jakaś super wypasiona aplikacja internetowa albo gra przeglądarkowa... ).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu chcę zrobić dynamiczne otwieranie stron z menu (bez odświeżania), a dla "umilenia" czasu pasek ładowania
![]() Ten post edytował unnamedly 19.05.2013, 22:12:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krótko, zapomnij o tym pasku, a strony przecież przeładowujesz ajaxem i jak nie nawrzucasz tam zbyt wielu zapytań to bedzie trwało ułamki sekund, próbujesz przedobrzyć, już wspominałem tobie user`a masz swoim site`m zachecić ale wcale nie chodzi o to żeby twój site prezentował całą twoja wiedzę, od tego jest portfolio, to tam user może ocenić czy wpasujesz sie w jego gust i czy wgl warto Ci opieke nad własnym sitem powieżyć
![]() #edit A co do twojego przykładu to to nie ma sensu bo if($(document).ready()) jest spełnione zaraz po załadowaniu DOM czyli w zasadzie od razu ![]() Ten post edytował com 19.05.2013, 23:28:18 |
|
|
![]()
|
|
Też trochę ze względów estetycznych chciałem to wprowadzić. Ładnie bym to oprawił (mam pomysł już) i strona by sprawiała wrażenie bardziej profesjonalnej. Nawet jakbym ustawił na losowo 1/2/3/4 sekundy ładowanie (zależne od łącza (pobierane do zmiennej JS przez PHP)), to jakie myślicie że by to sprawiało wrażenie? Nie chodzi mi o względy "kodowe", a bardziej design`erskie. Takie ładowanie bym ustawił tylko na na stronę główną (bo tam najwięcej contentu zamierzam wprowadzić).
Ten post edytował unnamedly 19.05.2013, 22:52:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak już wspomniałem, strona ma charakter profesionalny kiedy wszystko jest odpowiednio dobrze zakodowane, bo wtedy masz wieksza gwaracje że np w takim IE czy teraz Firefox to zadziała, ponadto wszystkie komponenty muszą ze sobą współgrać, jednym słowem trzeba zadbać o tzw. UX, bo obecnie Web 2.0 to stawianie na html5, a jednocześnie przejrzystość, prostota, pastelowe barwy, a także nowinki CSS3 czyli min.: gradienty, zaokrąglenia, typografia ... Oczywiście wszystko zaleca się stosować z umiarem, bo widziałem site`y gdzie i tego jest za dużo... Pozatym jeśli chcesz być na topie to zainteresuj się tematyka RWD bo o tym się nieustannie mówi i najprawdopodniej niedługo stanie się on standardem webdesign`u, a im wczesniej zaczniesz tym większa szansa ze właśnie Ciebie wybiorą
![]() Oczywiscie nikt nie broni Ci tego dodać, ale nie uważasz, że każde przeładowanie strony i ogladanie takiego paska ładowania jest troche z lekka przesadą, wiec jak już to niech on sie pojawi tylko raz przy samym załadowaniu. Pozatym, tak troche na siłę próbujesz zrobić coś co jest popularne we flashu, a właśnie miedy innymi dlatego się od niego ucieka, bo JQ daje nam o wiele lepsze efekty bez takich wdg mnie zbednych dodatków ![]() Ten post edytował com 19.05.2013, 23:22:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:17 |