![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na mojej stronie chcę zrobić mały system rezerwacji. Dostępne sloty są w Polu select.
I teraz jak to zrobić? Jak zrobić najlepiej fukcję która liczy daty i radzi sobie z przełomami meisiąca. Pętla będzie miała przypisany warunek początkowy jakąś datę od któej ma liczyć 4 dni dostępne a potem 4 dni wolne. Dodatkowo dodam jeszcze warunek - czy dostępny slot (każde zlecenie będzie w bazie jak i jego data i godzina to już sam ogarnę) Pierwsza data w option będzie pierwszy dostępnym slotem. Tak to powinno wyglądać Tak zrobiłęm listę miesięcy i ilość dni.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki schemat wyświetlania liczb po 4 co 4 ode mnie
A z tablicą dni w miesiącu kombinowałbym w stronę miesiąc nieparzysty = 31; parzysty = 30; wyjątek luty. Pozdrawiam Ten post edytował Greg0 19.05.2013, 20:36:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Taki schemat wyświetlania liczb po 4 co 4 ode mnie
A z tablicą dni w miesiącu kombinowałbym w stronę miesiąc nieparzysty = 31; parzysty = 30; wyjątek luty. Pozdrawiam Dziękuję ci za ten kod ale jest w nim pewien mankament. Operuję na liczbach i kiedy w znajdzie się np 4.06.2013 pomija tą datę i kolejne wychodzą błędnie. Będę operował na dniach a miesiąc i rok będę doklejał do wyniku. |
|
|
-Gość- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Obecnie mój kod wygląda tak
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosiłeś o schemat to dałem schemat działania
![]() Nikt nie broni iterować w pętli dat w sposób jaki potrzebujesz, wtedy nie martwisz się nawet o ilość dni w miesiącu wszystko się zrobi samo. Twoim zadaniem byłoby tylko podać przedział dat dla których masz wyświetlić dni po 4 co 4. Tutaj przykład dla całego 2013 roku:
Skrypt znaleziony w internecie i przerobiony pod twoje potrzeby. Do iteracji możesz też użyć klasy DateTime i DateInterval od PHP 5.3 ale myślę że dla takich zastosować powyższe wystarczy Ten post edytował Greg0 21.05.2013, 13:47:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
korzystaj i operuj na timestap... @Greg0 podał mniej więcej poprawne rozwiązania i słusznie też podsuwa DateTime i DateInterval które powinny Ci ułatwić operowanie na dacie...
sam na zaliczenie ostatnio pisałem prosty systemik rezerwacji (był zakaz korzystania z FW) i to co masz zrobić jest proste... masz datę bez godziny, tzn. nowy dzień godzina 00:00, ten dzień jest wyrażony w liczbie sekund od któregoś tam roku ;p... i teraz kolejny dzień to 60s * 60min * 24h ;p - teraz użyj wyobraźni... najłatwiej Ci to też w bazie będzie przechowywać raczej jako timestamp... http://www.zegarek84.098.pl/index/o_stronie/#autor - możesz tam kasować co chcesz ;p Ten post edytował zegarek84 21.05.2013, 18:51:52 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:02 |