![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam jeszcze jeden problem, który postaram się jasno opisać. Mam trzy tabele w bazie danych: PYTANIE(id_pytania, dane), ODPOWIEDZI(id_odpowiedzi,id_pytania),GŁOSY(id_glosu,id_odpowiedzi). Zapisując ankietę do bazy rozbijam ją na dwie tabele: pytanie wrzucam do tabeli PYTANIA, a możliwe odpowiedzi do tabeli ODPOWIEDZI. Przy głosowaniu nowe głosy są zapisywane do tabeli GŁOSY wraz z id odpowiedzi, na którą oddano głos. Potrzebuję wyświetlić dane w postaci: ['odp', 'liczba głosów'] i nie wiem jak to zrobić, czy jakoś w zapytaniu SQL można wyświetlić tabelę, która będzie po wybranym id_ankiety wyświetlała możliwe odpowiedzi z ilością oddanych głosów (czyli np. odp A 5 głosów, B 3 głosy itd.) i zczytywać tą tabelę poprzez PHP? Czy można to zupełnie obejść poprzez PHP? Wyświetlanie odpowiedzi i ilość głosów na nie oddanych zrobiłam w ten sposób:
Będę wdzięczna za wszelkie rady. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrobić w jednej kwerendzie stosując np. LEFT JOIN (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś udało mi się to obejść w PHP, ale myślę, że poprawię kod za Twoją radą, żeby był czytelniejszy i krótszy.
Dziękuję. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 21:43 |