![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie - tylko mam, ale nie byłbym w stanie go wypromować...
w jaki sposób go sprzedać? obawiam się, że przedstawię go jakiemuś biznesmenowi, a on da mi 500zł albo nie da nic, zrealizuje portal, a ja nie dostanę ani grosza chcę mieć pewność, że nie zostanę oszukany macie jakieś pomysły albo doświadczenie w tej kwestii? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skontaktuj się z prawnikiem w celu sporządzenia umowy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z mojego doświadczenia to takie pomysły są mało warte. Co możesz zaoferować poza pomysłem?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy ma ktoś taką umowę?
przydałby się jakiś gotowiec |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gotowiec Ci się nie przyda, ponieważ taka umowa powinna być indywidualna, w końcu zawierasz w niej aspekty dotyczące tego genialnego serwisu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bierz 500 zl za pomysl i uciekaj. pomysly sa nic nie warte, dopiero realizacje (jedna na tysiace).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy możesz zaoferować coś sobą oprócz czystego pomysłu? (bo za sam pomysł nie wiem czy ktoś Ci da cokolwiek, pomysłów to każdy ma na pęczki). Chcesz zrobić start up, jak rozumiem - ale co będziesz robił? Jeśli umiesz programować to możesz zrobić na szybko tzw. Minimal Viable Product i wtedy to już będzie coś działającego, konkretnego i do zaprezentowania potencjalnym inwestorom. Bo nikt raczej nie kupi kota w worku...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale... dajmy na to, że jestem bogatym biznesmenem, chciałbym zainwestować w coś kasę, ale nie wiem w co. Ty przychodzisz, i mówisz, że masz super pomysł, za określoną kwotę mi go zdradzisz. Jaką mam gwarancję, że na tym zarobię ? Jak kupuję coś w sklepie, to mogę to najpierw obejrzeć, dotknąć - Ty zaś mówisz, że masz super pomysł i nie możesz nic o nim powiedzieć, bo jeśli mi o nim powiesz... to tak jakbyś dał mi ten towar za darmo (który dla Ciebie jest warty określoną kwotę).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zasadzie jak masz pomysł na stronę, to zrób ją, a potem dopiero pogadaj. Dzisiaj masz pełno gotowych komponentów, z podstawową znajomością HTML, możesz złożyć stronę na gotowym CMSie. Chyba, że chodzi o coś naprawdę zaawansowanego, ale mimo wszystko - do wszystkiego są dzisiaj frameworki programistyczne i gotowe biblioteki czy komponenty (które nie zawsze się sprawdzają do końca, ale na początek wystarczą).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdą jest że nie ma super unikalnych pomysłów.
A jeśli jest jakaś dziura na rynku to gdzieś na świecie już nad identycznym projketem pracują, więc marcinek37 spiesz się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) tak serio - to na Twoim etapie nie masz szans na zdobycie inwestora. Żeby go zdobyć musisz - tak jak koledzy wcześniej wspomnieli - mieć co pokazać, razem z jakimiś efektami, a i to nie wystarcza, bo musisz mieć już jakąś wstępną grupę ludzi która razem z Tobą będzie ten genialny pomysł ogarniać. Reasumując - bardziej opłaci Ci się wziąć pożyczkę, stworzyć ten projekt i potem ewentualnie próbować sprzedać jego udziały. A i tak P.S. jak inwestorowi powiesz że chcesz podpisać umowę o poufności to wypadniesz przez okno (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A i tak P.S. jak inwestorowi powiesz że chcesz podpisać umowę o poufności to wypadniesz przez okno (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Skąd takie info? Rozumiem, że jest późno, no ale bez przesady. Jest wręcz przeciwnie, nikt poważnie Cię nie potraktuje, jeśli będziesz chodził jak jehowy i opowiadał każdemu o swoim pomyśle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No trochę wyolbrzymiłem, ale nie oszukujmy się - jeśli idziesz do firm które zajmują się inwestowaniem w innowacje, to raczej ostatnim co zrobią to będzie podpierniczenie twojego pomysłu, a poza tym mają zapewne wielu innych zainteresowanych i załatwianie jakichś umów notarialnych zupełnie im nie na rękę. Wiadomo żeby nie gadać pierwszemu lepszemu cyganowi na przystanku o swoim pomyśle - ale jak idziesz do poważnych ludzi to można oczekiwać profesjonalizmu.
Ten post edytował Mackos 20.05.2013, 21:59:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, ale jeśli już mówimy o projektach naprawdę dużych to umowy poufności to norma. Chociażby jak ktoś ogląda Dragons Den, to inwestorzy podpisują umowy ze wszystkimi uczestnikami.
|
|
|
![]()
|
|
No to rozmawiamy tutaj chyba o dwóch różnych etapach "rekrutacji".
Ja mówię o sytuacji kiedy pomysłodawca chce podpisać umowę żeby inwestor nie `ukradł` mu pomysłu, co w przypadku dragons den nie wchodzi w grę bo mówią o tym w telewizji. |
|
|
![]()
|
|
Cytat A jeśli jest jakaś dziura na rynku to gdzieś na świecie już nad identycznym projketem pracują, więc marcinek37 spiesz się świat przyśpieszył. Jak się ma pomysł na startup to jeśli się go nie zrobi w kilka miesięcy, to potem ktoś zrobi lepszy. Naprawdę, ile już miałem pomysłów na startupy, które już zacząłem nawet robić, gdy później (z różnych powodów) nie ukończyłem tych startupów, i nagle się okazywało, że przez te pół roku, rok czy dwa lata, przez które się grzebałem - ktoś zdążył stworzyć i wdrożyć mój pomysł. Generalnie zgadzam się z autorem tego artykułu: http://like-a-geek.jogger.pl/2012/09/10/st...cz-z-wymowkami/ Chociaż nie do końca się zgadzam od strony technicznej, bo wordpress nie wszędzie się nadaje - ale ogólna zasada jest ok. Dzisiaj jest pełno gotowych CMSów czy gotowych komponentów, więc można zrobić coś na szybko, zaprezentować tzw. minimal viable product, a potem szukać sposobów na osiągnięcie z tego kasy. Gdybym to wiedział kilka lat temu, może byłbym już na Kanarach... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Ja mówię o tym samym. Nie wiem czy wiesz, ale z telewizją jest jak z gwiazdą, wygaśnie, a Ty to widzisz dopiero za 2 lata (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za kolegami. Pomysłu (przynajmniej w Polsce) nie da się sprzedać. W Polsce nawet działające projekty, które odniosły jakiś tam sukces są wyceniane na dość małe pieniądze (dzisiątki / setki tysięcy złotych). Piszę, że to małe pieniądze, bo to często są owoce 2-3 lat pracy i można powiedzieć klejnoty wśród setek podobnych pomysłów, które w ogóle się nie przebiły. Niestety to nie jest tak jak w USA, że każda głupia stronka osiąga zawrotne ceny liczone w milionach USD.
Jeśli cokolwiek chcesz zarobić, musisz inwestorowi pokazać, że projekt ma potencjał. Sam mam sporo pomysłów, więc jak czyta to ktoś, kto je chce kupić, to chętnie odsprzedam po 500zł sztuka ;-) Ten post edytował athabus 21.05.2013, 10:11:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to opowiedz o swoich pomysłach - jak dobre to chętnie kupię każdą sztukę ;P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co mi tam, miałem brać po 150zl za pomysł, ale Tobie oddam za darmo jeden na próbę.
Ostatnio pracuje nad wersją mobilną sklepu i związaną z tą kwestią UX. Wpadłem na taki pomysł, że przydałby się serwis, w którym użytkownicy mogliby przechowywać swoje adresy w jakiejś standaryzowanej formie, które sklepy mogłyby używać. Rozumiesz teraz wchodząc do sklepu z komórki, składasz całe zamówienie (jeśli sklep ma wersję mobi, to idzie szybko i sprawnie), ale na końcu musisz podać caly adres itp - pain in the ass. A tak miałbyś coś na wzór logowania google/fb i od razu wypełnione dane adresowe jednym z adresów, które tam przechowujesz. Oczywiście pomysł można rozszerzyć o takie rzeczy jak avatar (to już ma gravatar oczywiście), ogólnie kolejną metodę szybkiego zakładania kont (konkurencja dla Google/Fb) itd itp. Nie sprawdzałem czy coś takiego już jest, ale w Polsce się z niczym takim nie spotkałem co by działało na komercyjną skalę. Umówmy się, że jak się na tym dorobisz to odpalisz mi 10% ;-) Takich pomysłów mam przynajmniej 1 w tygodniu, więc jakby co to wal śmiało. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:01 |