![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Postanowiłem wyrzeźbić prymitywną "captchę" przy formularzu kontaktowym, przy użyciu takiego kodu:
pole input:
oraz warunku:
(ma to tą zaletę, że obrazek ma spacje, a skrypt akceptuje liczby bez spacji, co trochę może utrudnić zycie robotom, hehe). Problem polega na tym, że żeby wysłać formularz skrypt przeładowuje w tym czasie zmienną $contact_cat i wyświetlony jest błąd. Konkretnie: Pierwotnie wyświetlają się liczby np. 12345 w obrazku, wpisuję 12345 do input "obrazek" . Po naciśnięciu "wyślij" $kat = 46785 a $_post['obrazek'] = 12345. Stąd pojawia się błąd. Poszukuję sposob, żeby zatrzymać wartość 12345 niezależnie od przeładowania. Wtedy będę w domu. (mógłbym to zrobić na js, ale chcę tego uniknąć). Znacie jakąś podpowiedź lub rozwiązanie? z góry dzięki Ten post edytował ats2008 16.05.2013, 14:28:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
sesja waćpanie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Waćpan, pomyśl trochę....
Kod do sesji masz zapisywać tylko i wyłącznie w momencie generowania formularza. Gdy ślesz forma do sprawdzenia, to już do sesji masz nic nie zapisywać. Wówczas z sesji masz odczytać i porównać z tym co ci w formie wpisali. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no wiem, wiem.
Głowię się jak zapisać w sesji zmienną $contact_cat, żeby nie przeładowywała się.... przy wysyłaniu a z kolei była za każdym wyświetleniem formularza inna. Wiem, że jestem noobem w php, lepiej mi wychodzi css ![]() |
|
|
![]()
|
|
Naprawdę nie jesteś w stanie określić czy jesteś na etapie sprawdzania formularza czy na etapie jego generowania?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No powiem Ci szczerze, że mam problem.
Kod całego skryptu formularza jest trochę problematyczny (używam go, bo jest łatwo edytowalny, ale zaczęły roboty się aktywizować...): Formularz jest generowany ze zmiennej $forma;
Mam problem z tą sesją. Po przerobieniu będzie cacy kod do formularza... |
|
|
![]()
|
|
Nie:
if ($_POST['obrazek'] == $contact_cat ) a: if ($_POST['obrazek'] == $_SESSION['kod'] ) Oraz wszedzie tam gdzie masz print $forma; zamien na print $forma; $_SESSION['kod'] = $contact_cat; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kolego jesteś wielki - browar leci
![]() Dla każdego kto szuka formularza z prymitywnym captcha kod działający wygląda tak:
a i dorzucę gotowca css (wystarczy zmienić kolory)
Zamykam wątek. Ten post edytował ats2008 16.05.2013, 12:20:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:12 |