![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam zamiar teraz zaczonć pisać swój Content Managament System i mam kilka pytań pierwsze z nich czy taki układ katalogów jest dobry czy byście coś poprawili
![]() Kod |- Głowny |- admin [ katalog z funkcjami administracyjnymi ] |- cache [ katalog z cachowaniem tpl smartego :) ] |- install [ katalog z instalowaniem ] |- sql [ katalog z zapytaniami do poszczególnych baz, potrzebnych do instalacji ] |- index.php |- kernel [ całe jądro systemu ] |- classes [ katalog mówi za siebie :D ] |- error.handle.class.php |- session.handle.class.php |- template.class.php |- libs [ biblioteki ] |- plugins [ róznego typu pluginy do systemu ] |- template [ jak narazie tu jest smarty bo nie mam na tylu zdolności na swój tpl ] |- lang [ katalog z językami ] |- pl |- en |- modules [ katalog z różnymi dla systemu modułami np. system newsów, sondy, subskrycja ] |- style_images [ wszystko graficznie :) ] |- templates |- default |- skin_jasia |- upload [ pliki uploadowane na serwer :) ] - admin.php - conf.php - index.php Nie wiem czy ten uklad katalogu jest dobry i elastyczny ale prosze o opinie ![]() Oczywiście w katalogu kernel będa pliku główne czyli kernel.php czy core.php jeszcze nie zastanawiałem się ![]() Tylko chciałbym was zapytać jakie mniej więcej core/kernel powinno wykonywać zadania, narazie wiem że będzie wszystko inicjować i powoływać do życia.Też bym chciał was zapytać jak rozwiązaliście problem z modułami, mianowicie czy trzymacie je w bazie i ładujecie, czy może w pliku. Jak macie jakieś pomysły i jakieś podpowiedzie to byłbym wdzięczny ![]() pozdro kubatron Ten post edytował kubatron 9.10.2004, 11:10:37 -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do modułów, to trzymanie w bazie jest bez sensu. Jest ich niewielem więc nie ma problemu z zarządzaniem nimi, czyli można je spokojnie trzymać w plikach. Po drugie dostęp do danych z pliku jest szybszy niż dostęp do danych z bazy.
Co do drzewa katalogów, to indywidualna sprawa, każdy ma swoje nawyki. Nie bardzo tylko rozumiem co będzie w pliku core.php. Co powołujesz do życia? Ja zawsze mam plik funkcje.php i tam mam funkcje, których używam w wielu miejscach (czytaj plikach). |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty masz plik funkcje, a kubatron działa na obiektach, pewnie to jest powód czemu nie rozumiesz
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
rzecz wyglada przyzwoicie, ale co ma wspolnego drzewo ktalogow z topickiem ?
-------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Drzewo katalogów nie ma nic wspólnego z tematem wątku.
Tak samo jak nie ma nic wspólnego php Pro z poziomem tego wątku. Przenoszę: php Pro -> php. Kubatron: Ortografia, gramatyka a później programowanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czym u ciebie rozni sie folder classes od libs to mnie frapuje
![]() A do czego sa pluginy ![]() ![]() Ten post edytował null 11.10.2004, 11:55:56 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(scanner) Kubatron: Ortografia, gramatyka a później programowanie. Oki będe bardziej sprecyzowywal me pytania. Cytat(null) Czym u ciebie rozni sie folder classes od libs to mnie frapuje ![]() A do czego sa pluginy ![]() ![]() classes - folder w którym sa przetrzymywane najważniejsze klasy do moge systemu np. SessionHandler,ErrorHandler,AuthClass itp.. libs - biblioteki do całego cmsa, sama nazwa mówi za siebie plugins - pluginy do np. smartego... -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm u mnie biblioteka to wlasnie "SessionHandler,ErrorHandler,AuthClass itp..". nie ma potrzeby chyba robic oddzielne 'classes'
Co do samej logiki to ja powiem jak to mam u siebie. Nie można tego ocenić czy jest to dobre czy nie bo ważne jest ABY TO DLA CIEBIE było dobre ;]]] libs - jak juz wspomnialem all biblioteki "SessionHandler,ErrorHandler,AuthClass itp.." pages - np. newsy, artykuly, download. Zwracaja wynik w tym przypadku tresc do wyswietlenia. addons - stosuje gdy np. tylko na danych podstronach chce wstawic baner, albo zmienic inna czesc strony (usunac prawe menu etc.). robie wtedy sobie klase ktora to wykonuje a w danym np. page.news.php wywoluje addon_load('banner'); tyle z mojej strony ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie lib i classes osobno to radosna pomylka - pluginy smatiego sa tak male ze zapisywane sa w bazie chos zastanawiam sie wciaz nad tym. W mnie czegos takiego jak pages nie ma. Gdyz tworze luzna wariacje na temat MVC - tzn mam moduly ale akcje sa zapisane w jednym pliku ze zwyklym switchem. Zreszta kazdy modul ma piki typu xhtml.output.php, pdf.output.php itp itd tak aby mogl sobie wypluc dane w dowolnym formacie - w sumie mozna by dlugo pisac na temat tego co wymyslilem
![]() ![]() Ten post edytował null 11.10.2004, 23:06:23 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:00 |