![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak zrobilibyście porównanie dwóch tabel? Mam do przygotowania platformę pod test. Pierwsza z poprawnymi odpowiedziami, druga z udzielonymi odpowiedziami. Tutaj fragmenty tabel które są istotne: Cytat test_odpowiedzi (poprawne odpowiedzi) - odpowiedz_id (id poprawnej odpowiedzi) - link_test_pytnie (nr pytania) test_rozwiazania (rozwiazane juz testy) - uzytkownik_id - id_odpowiedz (zaznaczona odpowiedz) - id_pytanie (nr pytania na ktore odpowiadal) Dawno nie siedziałem w PHP i nawet takie rzeczy sprawiają mi problem... jeśli możecie to pomóżcie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pętlować dwa zapytania, albo zrobić w pętli tablice z odpowiedziami właściwymi i podczas pętlowania sprawdzać czy się zgadzają, wynik zapisywać do kolejnej tablicy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dawno nie siedziałem w PHP i nawet takie rzeczy sprawiają mi problem... jeśli możecie to pomóżcie Ale jak to jest w bazy to chyba dałoby się rozwiązać na poziomie SQL. Musisz zrobić zapytanie, które połączy (JOIN) wiele tabel pod odpowiednimi warunkami / w odpowiedni sposób (WHERE, ON, HAVING itp. --- chodzi o to, żeby zaznaczyć odpowiadające sobie wiersze w różnych tabelach i zawęzić jakoś ich selekcję do tych poprawnych), a potem policzy (COUNT) liczbę wierszy. Niestety nie pomogę Ci dokładniej, bo nie czuję się orłem z SQL, sam się potrafię głowić nad jednym zapytaniem, jak muszę je zrobic (ale w phpMyAdmin można testować zapytania). Ten post edytował PrinceOfPersia 13.05.2013, 13:01:08 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:53 |